Illegale ontbossing lucratief voor de regering

Wie vecht voor de bossen van Madagaskar moet vrezen voor zijn vrijheid

Amnesty International

 

Clovis Razafimalala is milieuactivist in Madagaskar en wil een einde maken aan de illegale houtkap die miljoenen opbrengt voor de regering. 

In Madagaskar vormt de illegale export van tropisch hardhout een lucratieve economische bezigheid. De ontbossing heeft een negatieve impact op de natuurlijke rijkdom van het eiland. Milieuactivisten protesteren hiertegen, maar krijgen te maken met vijandelijkheden van de industrie. 

De bossen op Madagaskar zijn een belangrijke biotoop van planten- en dierensoorten. Het gaat om een gebied van meer dan 100.000 km². De aanhoudende ontginning van het gebied voor landbouw en houtexport brengt veel geld op. Volgens de Wereldbank gaat het om een slordige $ 32 miljoen. De meeste uitvoer gaat naar Europa en Centraal-Azië voor ongeveer $ 17 miljoen. Het economisch belang voor de regering van Madagaskar is dus groot, vandaar dat milieuactivisten geen vrij spel krijgen.

Voorwaardelijke celstraf

Clovis is veroordeeld voor vandalisme bij een manifestatie waar hij niet aan deelnam. Toch hangt er nu een voorwaardelijke celstraf en geldboete boven zijn hoofd.

Met de hulp van Amnesty International en zijn advocaten ging Clovis in beroep bij de lokale cassatierechtbank. Vanuit Parijs laat de milieuactivist weten dat hij wacht op de hoorzitting, en ondertussen blijft vechten om zijn onschuld te bewijzen.

‘Ik heb schrik voor de veiligheid van mijn gezin’

Milieuactivisten in Madagaskar hebben het niet gemakkelijk. Ook Clovis ondervond al dat vreedzaam activisme niet zonder gevolgen blijft. Zo is zijn woning in 2009 aangevallen met brandbommen.

‘Ik heb schrik voor de veiligheid van mijn gezin. Het is moeilijk om bescherming te bieden, maar we blijven doorgaan om de wereld te laten weten wat er in Madagaskar gebeurt.’ 

Clovis beseft dat de politieke wil momenteel ontbreekt om de ontbossing een halt toe te roepen. ‘Onze regering moet inzetten op een strikte wetgeving hieromtrent. 80 procent van Madagaskars bevolking zijn boeren, dus er is geen toekomst zonder onze bossen.’ 

Besluitvorming beïnvloeden

Amnesty International heeft op 2 december een nieuwe schrijfmarathon op gang getrapt, die loopt tot 31 december. Mensen kunnen een brief sturen naar de minister van Justitie van Madagaskar om Clovis vrij te pleiten van zijn onterechte veroordeling. Ongeveer één op vier briefschrijfacties van Amnesty heeft resultaat.

Amnesty International

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.