Amnesty: 7000 mensen in cel door Iraanse repressie in 2018

Mensenrechten in Iran: het jaar van de schaamte

CC Ahmad Barshod / Unsplash

Museum voor Hedendaagse Kunst, Teheran, Iran

De repressie van het Iraans regime tegen de golf van protesten vorig jaar deed meer dan zevenduizend mensen in de cel belanden. Een nieuw rapport van Amnesty International spreekt van “duizelingwekkende cijfers.”

Vorig jaar werden volgens de organisatie meer dan zevenduizend demonstranten, studenten, journalisten, advocaten, milieuactivisten, mensenrechtenverdedigers en vakbondslui gearresteerd. Honderden van hen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen of stokslagen. Minstens 26 demonstranten werden gedood en negen arrestanten zijn in gevangenschap gestorven.

Teken van dissidentie

“2018 zal de geschiedenis ingaan als het ‘jaar van de schaamte’ voor Iran”, zegt Philip Luther, directeur in het Midden-Oosten voor Amnesty. “Het hele jaar door probeerde het regime elk teken van dissidentie te smoren door de rechten op vrije meningsuiting, vereniging en vreedzame betoging verder terug te schroeven en massaal mensen te arresteren”

“Het hele jaar door probeerde het regime elk teken van dissidentie te smoren door massaal mensen te arresteren”

Doorheen het jaar en vooral tijdens de maanden januari, juli en augustus werden vreedzame protesten door de autoriteiten gewelddadig uit elkaar geslagen. Ongewapende demonstranten werden afgeranseld en beschoten met scherp, traangas en waterkanonnen. Duizenden mensen werden arbitrair gearresteerd en opgesloten.

Bij de gearresteerden waren onder meer studenten, mensenrechtenverdedigers en journalisten. Volgens het rapport werden minstens twintig medewerkers in de media veroordeeld tot zware celstraffen of stokslagen na oneerlijke processen. Een ander doelwit waren de managers van Telegram, de populaire berichtenapplicatie die gebruikt werd om nieuws te verspreiden over de protesten en om demonstranten te mobiliseren.

Vrouwenrechten

Ook vrouwenrechtenactivisten hadden het vorig jaar zwaar te verduren. Doorheen 2018 sloten heel wat vrouwen zich aan bij een protestbeweging tegen de discriminerende wetgeving die hen verplicht om de hijab te dragen. Ze trokken de straat op en gingen in stilte met hun hoofddoek op een stok zwaaien. De autoriteiten reageerden met geweld, arrestaties en foltering.

Amnesty International vraagt aan de internationale gemeenschap om niet stilzwijgend toe te kijken. Landen die in dialoog zijn met Iran moeten de repressie veroordelen, zegt de organisatie. Ze moeten de Iraanse autoriteiten oproepen iedereen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten die werd opgepakt vanwege het vreedzame gebruik van het recht op vrije meningsuiting en vergadering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.