Gletsjer krimpt met een meter per jaar

Legendarisch basiskamp op Everest moet verhuizen door smeltende gletsjer

Mark Horell / Flickr (CC BY-NC-SA 230)

Uit een studie in 2018 blijkt dat de Khumbu-gletsjer met een meter per jaar krimpt, zo snel dat klimmers soms getuigden van nieuwe ijsspleten die ontstonden terwijl ze sliepen. (foto uit 2014)

Het basiskamp voor de beklimming van de Mount Everest moet noodgedwongen verhuizen. De gletsjer onder het kamp smelt zo snel dat de veiligheid er in gevaar komt.

Het basiskamp op de Everest, op een hoogte van 5364 meter, is waarschijnlijk de bekendste kampeerplaats ter wereld. Het kamp ontvangt jaarlijks zo’n 1500 klimmers op weg naar de top. Ze passen er zich aan aan de hoogte en bereiden zich voor op de ultieme beklimming van de hoogste berg ter wereld.

Maar de locatie van het kamp is niet langer houdbaar, heeft de Nepalese overheid laten weten aan de Britse omroep BBC. De oorzaak is de snel smeltende Khumbu-gletsjer waarop het kamp gelegen is. Uit een studie in 2018 blijkt dat de gletsjer met een meter per jaar krimpt, zo snel dat klimmers soms getuigden van nieuwe ijsspleten die ontstonden terwijl ze sliepen.

Nieuw kamp

Volgens de krant Nepali Times heeft het smeltwater een stroompje doen ontstaan dat pal door het kamp loopt, en elk jaar aanzwelt. ‘De stroom wordt elk jaar groter en groter, en het debiet is alarmerend’, zegt ambtenaar Khim Lal Gautam, die de berg zelf tweemaal heeft beklommen.

Er komt daarom een nieuw kamp, zo’n 400 meter lager, op een plek die in de zomer ijsvrij is. Die beslissing is niet alleen genomen voor de veiligheid van de klimmers, maar ook om de gletsjer zelf te beschermen tegen de drukte en het afvalprobleem in het vaak overvolle kamp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.