‘Er kleeft een aanzienlijk prijskaartje aan niets doen’

Klimaatgerelateerde hittegolven kostten in één decennium minstens 16.000 miljard dollar

TaxRebate.org.uk (CC BY 2.0)

Hittegolven hebben de wereldeconomie in de periode 1992-2013 naar schatting tussen de 16.000 en 65.000 miljard dollar gekost.

Hittegolven gelinkt aan de klimaatverandering kostten de wereldeconomie in de jaren ‘90 minstens 16.000 miljard dollar gekost. Het grootste verlies ligt bij landen die de minste broeikasgassen uitstoten. Dat is de conclusie van een nieuwe studie uitgevoerd door het toonaangevende Dartmouth College.

De verhoogde frequentie en intensiteit van hittegolven van de voorbije decennia - een wereldwijd fenomeen - hebben ernstige gevolgen gehad voor landbouwopbrengsten en de menselijke gezondheid en productiviteit. Dat heeft de wereldeconomie in de periode 1992-2013 naar schatting tussen de 16.000 en 65.000 miljard dollar gekost. Dat becijferden onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit op basis van nieuwe economische en meteorologische data.

In de meest welvarende landen bedroegen de verliezen gemiddeld 1,5% van het bbp, terwijl dat in lage-inkomenslanden gemiddeld 6,7% was.

Het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, geeft ook aan dat die kost disproportioneel gedragen wordt door de armste landen, die het minste bijgedragen hebben aan de opwarming van de aarde. In de meest welvarende landen bedroegen de verliezen gemiddeld 1,5% van het bbp, terwijl dat in lage-inkomenslanden gemiddeld 6,7% was.

In de aanloop naar COP27 kunnen deze bevindingen het debat over loss and damage (steun voor landen die nu al te lijden hebben onder de gevolgen van de klimaatverandering) verder aanzwengelen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

‘We hebben een situatie waarin de mensen die de opwarming van de aarde veroorzaken, meer middelen hebben om bestand te zijn tegen die veranderingen’, zegt geograaf Justin Mankin, die meewerkte aan het onderzoek. ‘In wezen gaat het om enorme transfers van rijkdom van de armste landen ter wereld naar de rijkste landen ter wereld, door klimaatverandering. Die transfers moeten worden omgedraaid.’

Prijskaartje

De onderzoekers benadrukken ook de nood aan beleidshervormingen en infrastructuur om arbeiders beter te beschermen tegen hittestress op de warmste dagen van het jaar. Zulke maatregelen versneld invoeren zou nu al economische voordelen opleveren, zegt Cristopher Callahan die het onderzoek leidde.

‘De hoeveelheid geld die aan adaptatiemaatregelen (acties om zich aan te passen aan de impact van klimaatverandering, red.) wordt besteed, moet niet alleen worden bepaald op basis van het prijskaartje van die maatregelen, maar in verhouding tot de kosten van niets doen. Ons onderzoek toont aan dat er een aanzienlijk prijskaartje kleeft aan niets doen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.