Biodiversiteit beter behouden in natuurgebieden van inheemse gemeenschappen

In inheemse zones overleven meer dieren

Laurel F (CC BY-SA 2.0)

Een eekhoorn in het gebied van de Squamish, een inheemse bevolkingsgroep in British Columbia, Canada. ‘Samenwerken met inheemse gemeenschappen wordt essentieel om ervoor te zorgen dat soorten overleven en gedijen’, zeggen onderzoekers.

In zones die door inheemse gemeenschappen worden beheerd, overleven meer dieren, blijkt uit een grote studie in Australië, Brazilië en Canada. Een cruciale vaststelling, zeggen de onderzoekers want ‘de huidige niveaus van bescherming zullen onvoldoende zijn om de planetaire uitstervingscrisis te stoppen.’

Niet de grootte van een natuurgebied is bepalend voor de biodiversiteit, wel de aanwezigheid van inheemse gemeenschappen. Een onderzoekersteam onder leiding van de Universiteit van Brits-Columbia (Canada) stelde vast dat het aantal vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen het hoogst is in zones die (mee) worden beheerd door inheemse gemeenschappen.

Volgens een rapport dat de Verenigde Naties in mei publiceerden, zijn meer dan een miljoen planten- en diersoorten wereldwijd met uitsterven bedreigd. Menselijke activiteit is de oorzaak van dit verlies aan biodiversiteit.

Uitstervingscrisis

‘Beschermde gebieden zijn wereldwijd een hoeksteen van het behoud van biodiversiteit, maar de huidige niveaus van bescherming zullen onvoldoende zijn om de planetaire uitstervingscrisis te stoppen’, zegt bosspecialist Peter Arcese van de Universiteit Van Brits-Columbia.

Inheemse volkeren beheren of bezitten ongeveer een kwart van het landoppervlak.

‘In de toekomst zal samenwerking met inheemse landbeheerders waarschijnlijk essentieel zijn om ervoor te zorgen dat soorten overleven en gedijen’, zegt hoofdauteur Richard Schuster van de Carleton-universiteit (tijdens het onderzoek actief aan de Universiteit Van Brits-Columbia).

15.621 natuurzones

De onderzoekers analyseerden land- en soortgegevens in Australië, Brazilië en Canada, drie van de grootste landen ter wereld. Ze namen 15.621 zones onder de loep, zowel beschermde natuurreservaten als niet beschermde gebieden.

De drie landen hebben zeer verschillende klimaten en soorten, maar overal was de biodiversiteit het rijkst in zones die door inheemse gemeenschappen worden beheerd.

Volgens de studie beheren of bezitten inheemse volkeren ongeveer een kwart van het landoppervlak van de planeet.

De studie is gepubliceerd in Environmental Science & Policy.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.