Rusland noch Oekraïne hebben het Clustermunitieverdrag ondertekend

Rusland gebruikt dodelijke clusterbommen in woonwijken

YouTube / HRW

Beeld uit de video die Human Rights Watch maakte naar aanleiding van het vermeende bombardement met clustermunitie in Mykolaiv.

Russische troepen hebben clustermunitie ingezet in de dichtbevolkte stad Mykolaiv in het zuiden van Oekraïne. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van getuigen en videoanalyse. Bij één zo’n aanval zouden 9 burgers zijn omgekomen.

Volgens het onderzoek van HRW hebben de Russische troepen op 7, 11 en 13 maart clustermunitie afgevuurd op woonwijken in Mykolaiv. De organisatie komt tot die conclusie op basis van 6 ooggetuigen, geolocatie en analyse van beeldmateriaal.

Burgerdoden

Op de beelden zijn dode lichamen te zien en scherven van de gebruikte wapens. Het zou gaan om clusterraketten van het type Uragan en Smerch, die zowel Rusland als Oekraïne in hun arsenaal hebben.

Op 13 maart landde zo’n raket in de wijk Solyani. Een ooggetuige zag ongeveer twintig mensen gewond en bloedend op de grond liggen. Oekraïense media meldden achteraf dat negen burgers omgekomen waren bij de aanval. Dat komt overeen met wat HRW onafhankelijk kon verifiëren aan de hand van video’s en geolocatie. Op die manier werden nog twee andere aanvallen gedocumenteerd.

Ook in Syrië heeft Rusland veelvuldig clustermunitie ingezet in dichtbevolkte gebieden.

Volgens de mensenrechtenorganisatie kunnen deze aanvallen ‘voldoen aan de criteria van oorlogsmisdaden.’

Willekeurige schade

Clustermunitie is een vorm van artillerie die het doelgebied overspoelt met een groot aantal kleinere bommen (submunitie). Die verspreiden zich alvorens te exploderen, waardoor de kans op schade en slachtoffers toeneemt. Ook na het conflict blijven deze wapens een bedreiging vormen, aangezien onontplofte submunitie maanden later nog slachtoffers kan maken.

Vanwege de wijdverbreide en willekeurige schade die ze veroorzaken zijn deze wapens door 110 landen ter wereld verboden onder het Clustermunitieverdrag. Dat verbiedt het gebruik, de opslag, het vervoer en de productie van deze wapens. Rusland noch Oekraïne hebben het verdrag ondertekend.

Al sinds het conflict in Oost-Oekraïne begon in 2014, werden zowel de pro-Russische als de Oekraïense troepen beschuldigd van het gebruik van dit type wapen.

Ook in Syrië heeft Rusland veelvuldig clustermunitie ingezet in dichtbevolkte gebieden. Eerder onderzoek van inlichtingencollectief Bellingcat suggereert dat de Russische troepen al sinds het begin van de invasie in Oekraïne clustermunitie gebruiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.