Grootste fonds ter wereld wil af van olie en gas

Het Noorse pensioenfonds, het grootste fonds ter wereld, wil af van investeringen in fossiele brandstoffen. Het fonds wil zich zo ‘beschermen tegen een permanente daling van de olie- en gasprijzen’.

Cipiota via Creative Commons

een olieraffinaderij

De Noorse Centrale Bank kondigt de beslissing aan in een brief aan het ministerie van Financiën. De bank waarschuwt dat het fonds Noorwegen te afhankelijkheid maakt van olie en gas. Om de Noorse welvaart te beschermen kunnen de aandelen beter afgestoten worden, klinkt het.

De Bank benadrukt in de brief dat de beslissing ‘puur gebaseerd is op financiële argumenten en analyses van de blootstelling van de hele Noorse overheid aan olie- en gas’. Noorwegen is via het staatsbedrijf Statoil immers al blootgesteld aan mogelijke prijsdalingen, klinkt het, en dus kan het fonds de investeringen in bedrijven als Shell, ExxonMobil en BP beter afstoten.

Mijlpaal

Toch is de beslissing een belangrijk signaal voor de financiële markten, alleen al door de grootte van het fonds. Het Noorse pensioenfonds beheert bijna 1000 miljard dollar en is daarmee het grootste ter wereld.

De klimaatbeweging 350.org spreekt van een nieuwe ‘spijker in de doodskist van fossiele brandstoffen’ en een ‘echte mijlpaal’ voor de divestment-beweging.

De klimaatbeweging 350.org spreekt van een nieuwe ‘spijker in de doodskist van fossiele brandstoffen’

‘Dit is ontzettend – even ontzettend als het moment waarop de Rockefellers het oudste oliefortuin ter wereld ontdeden van investeringen in fossiele brandstoffen’, zegt oprichter Bill McKibben. ‘Dit is de grootste berg geld op de planeet, grotendeels afkomstig uit olie. Maar het heeft de beheerders niet verblind voor de realiteit van de wereld waar we nu in leven.’

De zogenaamde divestment-beweging voert de strijd tegen de klimaatverandering via aandelenportefeuilles. Met succes: ze is in enkele jaren gegroeid van een kleinschalige beweging aan universiteiten naar een wereldwijd fenomeen. Ook steden als Kopenhagen, Berlijn en Sydney hebben al beslist om hun reserves vrij te maken van investeringen in olie- gas- en steenkoolbedrijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.