Studie berekent hoe een miljoen miskramen en overlijdens bij pasgeborenen per jaar vermeden kunnen worden

Goedkope ingrepen kunnen miljoen baby's per jaar redden

Albert Gonzalez Farran - UNAMID/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

De studie in The Lancet toont aan dat het ongeveer 1,1 miljard dollar per jaar zou kosten om het aantal kinderen dat te vroeg, te licht of te klein geboren wordt aanzienlijk te verminderen.

Tien relatief goedkope en eenvoudige ingrepen tijdens de zwangerschap zouden een miljoen gevallen van miskramen of kindersterfte kunnen voorkomen, zegt onderzoek in The Lancet. Voor nog eens 5 miljoen kinderen per jaar zou vroeggeboorte of laag geboortegewicht vermeden kunnen worden.

Eén op de vier baby’s wordt te vroeg geboren of is te klein of te licht voor de duur van de zwangerschap. In 2020 ging het wereldwijd om 35,3 miljoen kinderen, vooral in Afrika ten Zuiden van de Sahara en Zuid-Azië. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is vroeggeboorte momenteel de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar. Bovendien stagneert de strijd tegen moeder- en kindersterfte al acht jaar.

Nochtans kunnen tien eenvoudige en goedkope interventies tijdens de zwangerschap een wereld van verschil maken, stelt de studie. Het gaat onder meer om voedingssupplementen, voorlichting over stoppen met roken, malariapreventie of hormonenbehandeling tijdens de zwangerschap.

In 81 lage- en middeninkomenslanden zouden dergelijke ingrepen 566.000 miskramen per jaar kunnen vermijden, stelt de studie in The Lancet, en nog eens 476.000 overlijdens bij pasgeborenen.

1,1 miljard dollar

Ook het aantal kinderen dat te vroeg, te licht of te klein geboren wordt, zou met bijna een vijfde (18 procent) kunnen verminderen. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben op de gezondheid van de kinderen op langere termijn, en daarmee ook op hun functioneren in de samenleving.

‘Het zou ongeveer 1,1 miljard dollar per jaar kosten om het aantal kinderen dat te vroeg, te licht of te klein geboren wordt aanzienlijk te verminderen - een fractie van wat andere gezondheidsprogramma’s krijgen’, zegt hoofdauteur Per Ashorn, van de Tampere University in Finland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.