48 procent van de bevraagden heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier

Gezondheidsgegevens zijn een blinde vlek voor veel Belgen

Pixabay

Bijna 1 op de 2 Belgen kan zich niets voorstellen bij de term “gezondheidsgegevens” en heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Koning Boudewijnstichting.

Gezondheidsgegevens, zoals resultaten van medische onderzoeken, vaccinatie, ziekte en behandeling, kunnen erg belangrijk zijn voor zowel onze individuele gezondheid als het gezondheidssysteem. Maar weten de Belgen hoe er met hun gegevens wordt omgegaan? En hebben ze daar vertrouwen in?

Voor een antwoord op deze vragen bestelde de Koning Boudewijnstichting een bevraging door onderzoeksbureau Incidence bij tweeduizend Belgen.

Opmerkelijke conclusie: 48 procent van de bevraagden heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier.

Opmerkelijke conclusie: 48 procent van de bevraagden heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier. En van de respondenten die wel beweren het te kennen, weet slechts 39 procent waar het echt over gaat. Het meest vertrouwd met het elektronisch medisch dossier zijn frequente digitale gebruikers en mensen tussen 35 en 64 jaar.

Wel blijkt dat meer dan één op de vier Belgen (26 procent) zijn of haar elektronisch medisch dossier al heeft geraadpleegd. Dat heeft veel te maken met de COVID-19-pandemie: de helft van de personen die hun dossier raadpleegden, deed dat tijdens de gezondheidscrisis, op zoek naar bijvoorbeeld resultaten van een PCR-test of herstelcertificaat.

Gegevens delen

Meer dan drie op de vier Belgen blijken bereid om hun persoonlijke gezondheidsgegevens te delen, op voorwaarde dat deze in de sector van de gezondheidszorg blijven. Negen op de tien respondenten zijn bereid om ze te delen met een gezondheidsprofessional om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, 76 procent is voorstander om gegevens delen met ziekenhuizen en wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en 74 procent met de ziekenfondsen om terugbetalingen te berekenen en aan te passen.

Over het algemeen zijn respondenten in Vlaanderen, mensen die digitaal vaardig zijn en mensen in goede gezondheid opener over deze kwestie. De respondenten zijn terughoudender tegenover de farmaceutische industrie en ze staan nog meer huiverachtig ten opzichte van overheden en verzekeraars. Zeven op tien respondenten weigeren gegevens te delen met privébedrijven voor marketingdoeleinden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.