Nog lange weg te gaan in strijd tegen seksuele uitbuiting en geweld

Geweld tegen vrouwen en meisjes 'nog steeds gewoon'

UN Women/Henriette Bjoerge (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Vijfentwintig jaar na de historische Vrouwenconferentie van Beijing, is geweld tegen vrouwen en meisjes nog steeds niet alleen gewoon, maar ook geaccepteerd, constateren de Verenigde Naties (VN).

Er gaan nu meer meisjes naar school dan ooit, maar die opvallende vooruitgang in het onderwijs heeft zich nauwelijks vertaald in meer gelijkheid en een minder gewelddadige omgeving voor meisjes, blijkt uit een pas verschenen rapport van Unicef, Plan International en VN-Vrouwen.

Verkrachting

Het aantal meisjes dat niet naar school gaat, is de afgelopen twintig jaar gedaald met 79 miljoen. In de afgelopen tien jaar was het zelfs waarschijnlijker dat een meisje naar de middelbare school ging dan een jongen. 

Toch is geweld tegen vrouwen en meisjes nog steeds ‘gewoon’. In 2016 maakten vrouwen en meisjes 70 procent uit van alle geconstateerde gevallen van mensenhandel. In de meeste gevallen ging het om seksuele uitbuiting.

Maar liefst 1 op de 20 meisjes tussen 15 en 19 jaar oud – ongeveer 13 miljoen – heeft in haar leven te maken gehad met verkrachting, een van de meest gewelddadige vormen van seksueel misbruik.

Geweld is overal

‘Vijfentwintig jaar geleden hebben regeringen wereldwijd beloofd zich in te zetten voor vrouwen en meisjes, maar dat is slechts deels gelukt’, zegt Henrietta Fore, directeur van Unicef. Het is winst dat er nu veel meer meisjes naar school gaan. Maar de wereld ‘schiet beschamend tekort als het gaat om het toerusten van meisjes met de juiste vaardigheden om niet alleen hun eigen toekomst vorm te geven, maar ook een veilig en waardig leven te kunnen leiden.’

Maar liefst 1 op de 20 meisjes tussen 15 en 19 jaar oud heeft in haar leven te maken gehad met verkrachting

Vijfentwintig jaar na de Verklaring van Beijing is het belangrijk om regeringen te herinneren aan hun belofte, zegt Anne-Birgitte Albrectsen van Plan International. ‘Opgroeiende meisjes empoweren levert de maatschappij op drie terreinen winst op. Voor de meisjes nu, voor de volwassenen die ze worden en voor de volgende generatie kinderen. Als we dit niet snappen en geen einde maken aan de discriminatie van meisjes wereldwijd, is er weinig kans dat we de gendergelijkheidsambities van de Ontwikkelingsagenda voor 2030 halen.’

Geweld tegen meisjes manifesteert zich overal – online, in de klas, thuis en buiten. Dat heeft fysieke, psychologische en sociale gevolgen. Het rapport wijst onder meer op schadelijke praktijken zoals genitale verminking en kindhuwelijken, die het leven ontwrichten van miljoenen meisjes. 

Elk jaar trouwen 12 miljoen meisjes voordat ze volwassen zijn, en 4 miljoen meisjes lopen het risico op genitale verminking. 

Vierde Industriële Revolutie

Het rapport roept onder meer op tot een beleid dat meisjes van alle achtergronden en etniciteiten stimuleert hun stem te laten horen. Ook pleit het voor investeringen in programma’s die meisjes voorbereiden op de wereld van vandaag, waarbij ook de vaardigheden horen die nodig zijn om mee te komen in de Vierde Industriële Revolutie. 

Daarnaast is hernieuwde inzet nodig om een einde te maken aan gendergeweld, kindhuwelijken en genitale verminking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.