Europees plan voor zonnestroom uit Sahara herleeft

Het bedrijf TuNur Ltd wil 4,5 gigawatt zonne-energie van de Saharawoestijn exporteren naar Europa. Enkele jaren geleden gooide de politieke instabiliteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika nog roet in het eten van een soortgelijk project.

© TuNur Ltd

 

Het mega-zonneproject zal gevestigd worden in een nieuw zonnecomplex in de Sahara-woestijn in Zuidwest-Tunesië op een site in de buurt van Kébili. Dat schrijft Climate Action.

De technologie die wordt gebruikt is Concentrated Solar Power (CSP), waarbij parabolische spiegels zonlicht omzetten in warmte om uiteindelijk via de opwarming van water stoom te genereren die een turbine laat draaien. Deze technologie is de afgelopen jaren aanzienlijk goedkoper geworden.

Energie en ontwikkeling

‘Vandaag heb je een markt die behoefte heeft aan schone energie’, zegt Daniel Rich van TuNur. ‘Vlakbij heb je een regio met een gigantische hoeveelheid zon en een enorme behoefte aan investeringen en ontwikkeling. Eindelijk is de techniek zover om aan die vraag te voldoen voor een competitieve prijs en met een enorme lokale impact.’

TuNur is een private onderneming gebaseerd in Groot-Brittannië en heeft als belangrijkste aandeelhouders de Londense solarspecialist Nur Energie, en Tunesische en Maltese investeerders.

Het project zal naar verwachting 4,5 gigawatt geïnstalleerde capaciteit hebben. Het wordt opgeleverd in verschillende fasen en verloopt langs drie verschillende routes via onderzeese kabelsystemen.

Via Malta

© TuNur Ltd

 

De eerste kabel zal Tunesië met Malta verbinden en 250 tot 500 megawatt zonne-energie overbrengen. Malta is al verbonden met het Europese vasteland via 100 kilometer onderzeese kabel die elektriciteit naar Sicilië (Italië) overbrengt. Dat betekent dat enkel het eerste deel van de verbinding nodig is van Tunesië naar Malta.

De tweede kabel verbindt Tunesië rechtstreeks met het centrum van Italië. Deze route zal naar verwachting 2000 megawatt zonne-energie transporteren.

Een derde kabel moet Tunesië verbinden met het zuiden van Frankrijk, mogelijk Marseille. Deze verbinding wordt nog onderzocht en zal na voltooiing eveneens 2000 megawatt overbrengen.

Grensconflicten

Het project dat in een eerste fase 85 miljoen dollar zal kosten maar in totaal 5 miljard aan investeringen zal teweeg brengen, zal naar schatting 20.000 directe en indirecte banen creëren in Tunesië.

Een soortgelijk project van Duitse investeerders leidde enkele jaren geleden tot niets na politieke spanningen en instabiliteit in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Sommige experts waarschuwen dat het gevaar voor instabiliteit nog steeds niet geweken is en waarschuwen met name voor de grensconflicten tussen Algerije aen Marokko.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.