Europees Hof: EU mag bijendodende pesticiden verbieden

jetsandzeppelins (CC BY 2.0)

 

Het Europees Hof geeft de Europese Commissie gelijk wat betreft beperkingen op drie pesticiden die bijen schaden. De fabrikanten van de pesticiden bijten in het zand.

Het Hof bevestigt de beperkingen die Europa in 2013 invoerde op de drie pesticiden imidacloprid, clothianidine en thiamethoxam omdat die bijen schaden. Het verwerpt hiermee de klachten van de bedrijven Bayer en Syngenta, de producenten van de producten. Een schadeclaim van Syngenta van 367,9 miljoen euro werd afgewezen.

Het vonnis komt er amper enkele weken nadat de EU-lidstaten voor een verlenging van de tijdelijke beperkingen uit 2013 hebben gestemd. Het Hof erkent in het vonnis het voorzorgsprincipe van de EU, dat de bescherming van de volksgezondheid, veiligheid en het milieu voorrang geeft op economische belangen.

Precedent

Milieubewegingen zijn blij met het vonnis en spreken van een belangrijk signaal aan de Europese Commissie.

‘Dit zou de commissie moeten aanzetten om ook maatregelen te nemen tegen andere gevaarlijke pesticiden zonder vrees voor een rechtszaak.’

‘Dit vonnis stelt de prioriteiten van de EU duidelijk’, zegt Franziska Achterberg, deskundige Voedselbeleid bij Greenpeace. ‘De belangrijkste plicht is de bescherming van mens en milieu, niet de winst van een bedrijf. Dit zou de commissie moeten aanzetten om ook maatregelen te nemen tegen andere gevaarlijke pesticiden zonder vrees voor een rechtszaak.’

Bijen

Bijenpopulaties gaan er gestaag op achteruit, en dat is niet alleen slecht nieuws voor de honingproductie. De wereldwijde voedselproductie bestaat immers voor driekwart uit planten die minstens deels afhankelijk zijn van bestuiving om vrucht te dragen. Sommige van die gewassen, zoals koffie en cacao, zijn een belangrijke ron van inkomsten voor ontwikkelingslanden.

Op sommige plaatsen in de wereld is nu al meer dan 40 procent van de bestuivende insecten bedreigd. De insecten hebben het moeilijk door verschillende oorzaken, waaronder de oprukkende monoculturen die geen ruimte laten voor wilde bloemen of gewassen die voedsel bieden voor bestuivende insecten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.