Elk jaar een hittegolf wordt heel gewoon tegen 2075

Een groot deel van de planeet krijgt tegen 2075 jaarlijks met hittegolven af te rekenen.

  • Jorge Quinteros (CC by-nc-nd 2.0) het Onderzoekscentrum van de Europese Commissie stelt dat we meer en zwaardere hittegolven zullen kennen in Europa de komende 20 jaar. Jorge Quinteros (CC by-nc-nd 2.0)

Als we de uitstoot van broeikasgassen niet verminderen, dan krijgt twee derde van de planeet tegen 2075 elk jaar met hittegolven af te rekenen die zich nu om de twintig jaar voordoen. Bovendien zullen de hittegolven heviger zijn.

Dat is de conclusie van twee Amerikaanse statistici, Claudia Tebaldi van het US National Centre for Atmospheric Research en Michael Wehner van het Lawrence Berkeley National Laboratory.

Extreem hete zomers in Europa

In 2014 voorspelde de Britse Meteorologische dienst al dat extreem hete zomers in Europa tegen 2030 om de twee jaar konden voorkomen.

Door de uitstoot te verminderen beperken we het risico dat de hittegolven toenemen in frequentie en intensiteit, zeggen Tebaldi en Wehner. Maar ook na een forse vermindering van de uitstoot zal naar schatting 18 procent van de wereld nog altijd met jaarlijkse hittegolven af te rekenen krijgen in 2075.

Eind vorig jaar stelde het Onderzoekscentrum van de Europese Commissie dat we hoe dan ook meer en zwaardere hittegolven zullen kennen in Europa de komende 20 jaar.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift