Extreme weersomstandigheden zullen vaker voorkomen

El Niño wordt frequenter, ongeacht veranderingen in CO2-uitstoot

Pixabay

Volgens een nieuwe studie zullen wereldwijde weersomstandigheden veroorzaakt door El Niño waarschijnlijk vaker voorkomen in de komende twee decennia, ongeacht hoeveel de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen.

El Niño is een weerfenomeen dat grofweg slaat op de ongewone opwarming van het oppervlaktewater in het oostelijk deel van de Grote Oceaan. Door het warmere water komen hoge- en lagedrukgebieden anders te liggen, vallen de passaatwinden weg en krijgen bepaalde gebieden heel ander weer dan normaal.

Het fenomeen beïnvloedt wereldwijd het klimaat, ecosystemen en samenlevingen. Natte gebieden worden droger en droge gebieden krijgen juist te maken met natter weer. En hoewel El Niño een natuurlijk fenomeen is, geloven wetenschappers dat CO2-emissies bijdragen aan frequentere en intensere weersomstandigheden.

De conclusie: binnen alle vier de scenario’s is een verhoogd risico op El Niño-gebeurtenissen te zien.

Nu hebben wetenschappers aan de Britse University of Exeter onderzocht hoe frequent toekomstige El Niño-gebeurtenissen zullen plaatsvinden. De studie bekeek vier mogelijke klimaatscenario’s. De conclusie: binnen alle vier de scenario’s is een verhoogd risico op El Niño-gebeurtenissen te zien.

Dit betekent, zo waarschuwen de onderzoekers, dat El Niño’s en bijbehorende klimaatextremen waarschijnlijker en frequenter zullen zijn, ‘ongeacht eventuele significante mitigerende maatregelen’ (maatregelen die klimaatverandering tegengaan) om de uitstoot te verminderen.

2040

Hoofdauteur Jun Ying: ‘We weten uit eerder onderzoek dat de modellen een toename voorspellen van de frequentie van deze gebeurtenissen. Deze nieuwe studie toont aan dat dit soort veranderingen na de volgende twee decennia al kunnen plaatsvinden.’

‘Dit leidt tot de verontrustende conclusie dat deze veranderingen in feite onvermijdelijk zijn.’

De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, onderzoekt met behulp van ultramoderne klimaatmodellen wanneer die veranderingen in de tropische Stille Oceaan optreden. Ze meten het ‘moment waarop het signaal van klimaatverandering boven de normale, natuurlijke klimaatvariabiliteit uitkomt’.

Gebaseerd op de veranderingen in El Niño-regenpatronen, schatten de onderzoekers dat dit moment rond 2040 valt. Opvallend genoeg in alle vier de onderzochte emissiescenario’s, zegt coauteur Matthew Collins: ‘Het verraste ons dat de veranderingen optreden ongeacht het scenario dat we onderzochten. Dit leidt tot de verontrustende conclusie dat deze veranderingen in feite onvermijdelijk zijn.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.