Eerste windmolenpark op zee afgebroken

Het allereerste windmolenpark op zee is afgebroken. Het is versleten, zegt het Deense bedrijf achter het park. De turbines hebben hun opdracht vervuld: bewijzen dat offshore windenergie mogelijk is.

CGP Grey

Een Deens windmolenpark

Het Vindeby Offshore Wind Farm, in de buurt van Lolland, in het zuidoosten van Denemarken, is helemaal ontmanteld. Een kraan haalde de wieken, gondels en masten van de elf turbines uit elkaar. Vervolgens werd de betonnen fundering weggehaald met hydraulische sloopscharen.

‘Het is de eerste keer dat we een offshore windmolenpark ontmantelen, maar we hebben veel ervaring met de bouw van offshore windmolenparken en met werken in zee’, zegt Leif Winther van Dong Energy, het Deense bedrijf achter het Vindeby-park.

1000 windturbines op zee

De turbines waren versleten, zegt Dong. Maar veel onderdelen zullen als onderdelen hergebruikt worden voor andere turbines. Eén turbine gaat naar het Deense Museum voor Energie.

Het Vindeby-park werd in 1991 gebouwd. Het moest bewijzen dat de productie van windenergie op zee mogelijk was.

Het Vindeby-park werd in 1991 gebouwd. Het moest bewijzen dat de productie van windenergie op zee mogelijk was. Dat bewijs is ondertussen geleverd. Meer dan zestig offshore windmolenparken zijn er al, de meeste in Europa. Dong alleen al rondde vorig jaar de kaap van duizend windturbines op zee.

De Europese windmolens op zee zullen tegen 2020 een gezamenlijke capaciteit van ongeveer 40 gigawatt hebben, goed voor 4 procent van de Europese stroomvraag.

Het Vindeby-windmolenpark heeft in zijn 25 jaar dienst 243 gigawattuur stroom geleverd.

Allergrootste windmolenpark

Het allergrootste windmolenpark op zee, London Array, bevindt zich in de monding van de Theems en heeft een capaciteit van 630 megawatt.

Momenteel bouwt Dong een nog groter windmolenpark, van 1200 megawatt, voor de kust van Yorkshire, in het noorden van Engeland.

Zopas kreeg het Deense bedrijf ook de bouw van Hornsea 2 toegewezen. Met een vermogen van 1386 megawatt zal dat vanaf 2020 1,3 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.