WHO pleit voor betere en snellere psychosociale zorg

Een op vijf mensen in oorlogsgebied heeft psychiatrische problemen

Hassan T./Pixabay

 

Meer dan een op de vijf mensen in een oorlogsgebied kampt met psychiatrische problemen, blijkt uit nieuwe cijfers van de Verenigde Naties.

Ongeveer 22 procent kampt met depressie, angst, posttraumatische stress, een bipolaire stoornis of schizofrenie. Wereldwijd is dat gemiddeld een op de veertien mensen. Depressie en angst namen in oorlogsgebieden toe met de leeftijd, en depressie kwam vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit voor betere en snellere  psychosociale zorg voor deze mensen.

Milde problemen

De onderzoekers analyseerden 129 studies met data uit 39 landen, uit de periode 1980 tot augustus 2017. Ze concluderen dat bij schattingen in het verleden de ziektelast onderschat is. Het aantal ernstige, matige en milde mentale gezondheidsproblemen zou hoger liggen dan eerder werd aangenomen.

Ernstige mentale problemen komen voor bij 5 procent van de inwoners van oorlogsgebieden, matige problemen bij 4 procent en milde problemen bij 13 procent.

Ontheemden

In 2016 waren er 53 conflicten gaande in 37 landen. Dat betekent dat 12 procent van de wereldbevolking op dat moment leefde in een oorlogsgebied. De VN schatten dat momenteel 68,6 miljoen mensen wereldwijd ontheemd zijn als gevolg van oorlog en geweld.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.