De pandemie heeft de globale ongelijkheid fors uitgediept

Economische heropleving verbergt diepe (vaccin)ongelijkheid

International Monetary Fund (CC BY-NC-ND 2.0)

Nigeria, de grootste economie van Afrika, mag zich slechts aan 1,8 procent groei verwachten. Lagos, Nigeria, september 2020.

De wereldeconomie als geheel zal het dit jaar beter doen dan eerdere projecties voorspelden. Maar een trage uitrol van COVID-19-vaccins in ontwikkelingslanden zal het economisch herstel daar ernstig belemmeren, waarschuwen de Verenigde Naties.

Volgens de verwachtingen zal de wereldeconomie met 5,4 procent groeien dit jaar. Daarmee herpakt ze zich na een krimp van 3,6 procent vorig jaar, en doet ze ook beter dan de voorspellingen in januari deden vermoeden. Dat blijkt uit het World Economic Situation and Prospects-rapport van de VN.

Universele toegang tot vaccins

De groeivooruitzichten in sommige landen in Zuid-Azië, Latijns-Amerika en Afrika ten zuiden van de Sahara blijven echter ‘fragiel en onzeker’, stelt het rapport van de VN-afdeling voor Economische en Sociale Zaken. En dat heeft veel te maken met het trage vaccinatieproces.

‘Vaccinongelijkheid tussen landen en regio’s vormt een aanzienlijk risico voor een toch al ongelijk en kwetsbaar wereldwijd herstel’, zegt Elliott Harris, hoofdeconoom van de VN. ‘Tijdige en universele toegang tot COVID-19-vaccinaties zal het verschil betekenen tussen het einde van de pandemie… of het verlies van nog vele jaren van groei, ontwikkeling en kansen’, aldus Harris.

‘Vaccinongelijkheid tussen landen en regio’s vormt een aanzienlijk risico voor een toch al ongelijk en kwetsbaar wereldwijd herstel.’

China en de Verenigde Staten, waar de vaccinatieprogramma’s razendsnel vooruitgaan, kijken dit jaar aan tegen een economische groei van respectievelijk 8,2 procent en 6,2 procent.

Nigeria daarentegen, de grootste economie van Afrika, mag zich slechts aan 1,8 procent groei verwachten tijdens dezelfde periode. Het West-Afrikaanse land heeft amper 1 procent van zijn bevolking kunnen vaccineren, volgens een bevraging van Reuters.

Solidariteit

De VN roept al lang op om vaccins beschikbaar te maken voor alle landen, en om meer geld te pompen in COVAX. Dat VN-initiatief wil dit jaar 1,8 miljard doses aankopen om een eerlijke wereldwijde toegang te garanderen.

In maart al vroeg de VN aan de lidstaten om 16,5 miljard euro in te zamelen om armere landen te kunnen vaccineren. Tegelijk drong het bij rijkere naties aan om ontwikkelingslanden schuldverlichting en investeringen te bieden.

Verschillende rapporten tonen namelijk aan dat de pandemie de globale ongelijkheid fors heeft uitgediept. Oxfam berekende in januari dat het aantal mensen dat in armoede leeft wereldwijd verdubbeld is tot meer dan vijfhonderd miljoen.

Dit stuk verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Thomson Reuters News Foundation.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.