De Duitse regering maakt 14 miljard vrij om de transitie te begeleiden

Duitsland wil al in 2035 af van steen- en bruinkool

Bert Kaufmann (CC BY-NC 2.0)

De bruinkoolcentrale Inden in Noordrijn-Westfalen

Duitsland zal mogelijk al tegen 2035 stoppen met steen- en bruinkool. Dat staat in een nieuw akkoord tussen de bondsregering en de deelstaten rond de uitfasering van de vervuilende brandstoffen. 

De Duitse regering kondigde vorig jaar al aan dat ze in 2038 zou stoppen met de productie en het gebruik van steenkool en het nog meer vervuilende bruinkool. Maar vier deelstaten lagen dwars. Noordrijn-Westfalen, Saksen, Saksen-Anhalt en Brandenburg vreesden voor de werkgelegenheid. 

Na urenlange nachtelijke onderhandelingen werd deze ochtend een akkoord bereikt. Dat behoudt de uiterlijke deadline tegen 2038 maar biedt een mogelijke vervroeging. In 2026 en 2029 wordt de balans opgemaakt en op basis daarvan kan beslist worden om de deadline tot 2035 op te schuiven. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Compensatie

Dit jaar al zullen minstens acht centrales gesloten worden. Het akkoord voorziet in totaal 4,35 miljard euro aan compensatie voor de uitbaters van steen- en bruinkoolcentrales.

Ook voor de deelstaten komen er tientallen miljarden euro. De Duitse regering maakt 14 miljard vrij om specifiek de transitie, weg van steenkool, te begeleiden. Daarnaast komt er nog eens 26 miljard euro aan “extra maatregelen”. Dat geld gaat grotendeels naar infrastructuurwerken. 

Opvallend: het Hambacher-bos, tussen Aken en Keulen, blijft gespaard. Het bos was een symboolstrijd geworden voor milieu- en klimaatactivisten.

Opvallend: het Hambacher-bos, tussen Aken en Keulen, blijft gespaard. Het bos was een symboolstrijd geworden voor milieu- en klimaatactivisten. Dorpen in de omgeving zullen wel moeten wijken voor de uitbreiding van de bruinkoolwinning.

Ondanks de uitfasering van steenkool zal Duitsland nog één nieuwe kolencentrale in gebruik nemen: de centrale van Uniper in het Ruhrgebied. De centrale is zo goed als klaar en draait op steenkool, dat iets minder vervuilend is dan bruinkool. De bouw van de centrale heeft al 1,5 miljard euro gekost en liep veel vertraging op door bezwaarprocedures en technische problemen.

Toenemende druk

Duitsland stond de voorbije jaren onder toenemende druk om zijn afhankelijkheid van steen- en bruinkool af te bouwen. Die druk kwam niet enkel van klimaatactivisten, maar ook van wetenschappers en de Europese Unie.

Ondanks ambitieuze klimaatdoelen is Duitsland de grootste bron van broeikasgassen in de EU, goed voor 22 procent van de totale Europese uitstoot. Momenteel is nog meer dan een derde van de Duitse stroom afkomstig uit steen- en bruinkool.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift