‘Dit moet een wereldwijde beweging worden’

Duitsland lanceert miljardenfonds tegen biodiversiteitsverlies

CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)

Vleermuizen boven een bos in Gunung Lumut, Indonesië, november 2005.

Duitsland heeft een fonds opgericht ter waarde van 1 miljard dollar (820 miljoen euro) dat moet helpen om het wereldwijde verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen. Het fonds komt er omdat de internationale doelstellingen die de teloorgang van plant- en diersoorten in het wild moeten voorkomen, niet werden gehaald. 

Het Legacy Landscapes Fund wil voldoende financiering van particuliere en publieke donoren mobiliseren om de komende vijftien jaar financiële steun te bieden aan dertig beschermde gebieden, op drie verschillende continenten.

Tijdens een lanceringsevenement eerder deze week zei de Duitse minister van Financiën Gerd Muller dat het fonds ‘duurzame, betrouwbare basisfinanciering zou bieden voor ten minste dertig hotspots op het gebied van biodiversiteit in Afrika, Azië en Latijns-Amerika’.

Verdedigingswerken tegen klimaatcrisis versterken

De Duitse regering en verschillende particuliere donoren hebben de eerste 100 miljoen dollar in het fonds geïnvesteerd, dat zal worden gebruikt voor zeven proefprojecten in vier Afrikaanse landen, Indonesië, Cambodja en Bolivia. Het geld zal worden gebruikt om parkwachters te betalen, lokale gemeenschappen te ondersteunen, bewaking en monitoring te financieren en de infrastructuur te onderhouden.

‘Moeder natuur werkt niet in een silo.’

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry en VN-klimaatchef Patricia Espinosa kwamen ook aan het woord tijdens de lancering: ‘De natuur is onze beste verdedigingslinie tegen de klimaatcrisis’, zei Kerry, doelend op de rol van de natuur voor de opslag van CO2. ‘Als het de kans krijgt, herstelt de natuur zich vaak.’

‘Moeder natuur werkt niet in een silo’, zei Espinosa, erop wijzend dat de vernietiging van de natuur kan leiden tot een dodelijke reeks gebeurtenissen en ernstige gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid. Andere sprekers benadrukten het verband tussen het verlies aan biodiversiteit en de verspreiding van ziekten zoals het coronavirus.

Wereldwijde beweging

Stefanie Lang, de directeur van het fonds, zei dat ook de Franse president Emmanuel Macron zijn steun heeft uitgesproken en ernaar streeft om tegen 2022 een financiële bijdrage te leveren. ‘We hopen andere regeringen aan te trekken om zich bij het initiatief aan te sluiten. Dit moet een wereldwijde beweging worden’, zei ze. ‘Door ervoor te zorgen dat de kosten van natuurbescherming worden gedekt, pakt het Legacy Landscapes Fund een belangrijke bedreiging aan voor het voortbestaan ​​van soorten en de mensheid.’

Het fonds werd opgericht voorafgaand aan een wereldwijde top over biodiversiteit in Kunming, China in oktober, waar de VN zullen proberen een overeenkomst te bereiken over de bescherming van 30 procent van het land en water op aarde tegen 2030.

Meer dan 50 landen, waaronder de VS, het VK en Frankrijk, hebben gezegd dat ze dat plan zullen steunen. Tot op heden is slechts 17 procent van het land en 8 procent van de oceanen beschermd. Volgens een nieuw rapport dat woensdag is gepubliceerd, is het aantal beschermde gebieden sinds 2010 met 42 procent gestegen.

Vorige doelstellingen niet gehaald

De doelstelling van 17 procent landbehoud was slechts een onderdeel van doelstelling 11 van Aichi - een internationaal akkoord dat doelstellingen formuleerde voor de voorbije tien jaar. Overheden hebben geen enkele van de twintig Aichi-biodiversiteitsdoelstellingen, die tijdens een bijeenkomst in Japan in 2010 waren vastgesteld, volledig gehaald. Financieringstekorten en nefaste subsidies vormden een aanzienlijke belemmering voor de voortgang.

Het ‘30 tegen 30-plan’ dat de VN in oktober vorm willen geven, krijgt echter kritiek van actievoerders die zich zorgen maken dat het ertoe zal leiden dat inheemse gemeenschappen hun land en bestaansmiddelen ​​verliezen. Survival International heeft onlangs een campagne gelanceerd die het beschrijft als ‘de grootste landroof in de geschiedenis’. 

Lang zei evenwel dat het fonds nauw zal samenwerken met inheemse gemeenschappen en hun wettelijke rechten wil ondersteunen. ‘In sommige gevallen is het alleen vanwege de inheemse bevolking dat we nog steeds gebieden hebben die het waard zijn om te beschermen’, zei ze.

Dit artikel verscheen eerder bij IPS-partner Climate Home News.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.