Dit zijn de groenste en foutste techbedrijven volgens Greenpeace

Elektronica van Fairphone en Apple heeft veel minder impact op het milieu dan die van concurrenten als Samsung of Huawei. Dat blijkt uit de laatste rangschikking door Greenpeace.

Fairphone (CC BY-NC 2.0)

Een Fairphone

De milieuorganisatie onderzocht de groene inspanningen van zeventien van de grootste elektronica- en IT-bedrijven ter wereld, inclusief hun klimaatinspanningen, recyclagebeleid en het gebruik van toxische stoffen.

Apple en Fairphone zijn de beste leerlingen in de klas, gevolgd door Dell en HP. Bedrijven als Sony, Google en LG zitten in de middenmoot, terwijl Samsung en Amazon op het strafbankje terechtkomen.

Harde cijfers voor Samsung: van de 16.000 gigawatt aan energie die het bedrijf in 2016 gebruikte, kwam amper 1 procent uit hernieuwbare bronnen.

In het geval van Samsung bijvoorbeeld zijn de cijfers hard: van de 16.000 gigawatt aan energie die het bedrijf in 2016 gebruikte, kwam amper 1 procent uit hernieuwbare bronnen.

‘Techbedrijven beweren erg innovatief te zijn, maar hun productieketen zit vaak nog in het industriële tijdperk’, zegt Cary Cook van Greenpeace. ‘We weten dat ze kunnen veranderen: in plaats van de klimaatverandering aan te zwengelen, kunnen deze bedrijven de juiste weg tonen. Dat hebben Google en Apple bijvoorbeeld al gedaan door hun datacenters op hernieuwbare energie te laten draaien.’

Uit het onderzoek blijkt ook dat de grootste klimaatafdruk van elektronica voor rekening van de productiefase komt: tot 80 procent. Hoewel Apple, Google en andere internetbedrijven vorderingen maken om het energieverbruik van hun datacenters te vergroenen, blijven ze kampen met een snel groeiende klimaatafdruk in hun toeleveringsketen.

Apple is het enige bedrijf dat zich al heeft voorgenomen om ook die keten helemaal op groene energie te laten draaien.

Weinig bedrijven communiceren transparant over die toeleveringsketen: Amazon en Huawei doen er het zwijgen toe en houden zo de ecologische voetafdruk van hun keten verborgen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van toxische stoffen: enkel Apple, Dell, Google, HP en Microsoft publiceren een lijst met de gevaarlijke stoffen die in hun producten gebruikt worden.

Geplande veroudering

Een ander hardnekkig probleem is “planned obsolescence”: producten ontworpen voor een beperkte gebruiksduur. Zowel Apple, Microsoft als Samsung ontwerpen hun producten niet op een manier die een duurzaam gebruik mogelijk maakt, zegt Greenpeace.

HP, Dell en Fairphone scoren hier veel beter en letten erop dat hun producten te repareren zijn of updates toelaten.

Greenpeace dringt er bij de hele IT-sector op aan verantwoordelijkheid te nemen voor zijn snel groeiende voetafdruk en drie belangrijke stappen te zetten: de toeleveringsketen vergroenen, de verspilling van kostbare mineralen verminderen door producten te maken die langer meegaan en recycleerbaar zijn, en het gebruik van gevaarlijke stoffen te verminderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.