Jokowi komt als winnaar uit de bus, oppositiekandidaat Prabowo accepteert de uitslag niet

Definitieve uitslag presidentsverkiezingen Indonesië leidt tot rellen

CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)

Joko Widodo of Jokowi werd voor de tweede keer tot president gekozen (beeld: uit de campagne in 2014, toen hij voor het eerst verkozen werd)

De nacht van maandag op dinsdag maakte de verkiezingscommissie in Indonesië de officiële uitslag bekend, 24 uur eerder dan gepland. Huidig president Jokowi en Ma’ruf Amin, kandidaat voor het vicepresidentschap komen als winnaar uit de bus met 55,5% van de stemmen. Prabowo verliest voor de derde keer op rij met 45,5% van de stemmen.

Protest Jakarta mondt uit in rellen

Nadat de resultaten bekend werden gemaakt, kwamen Prabowo-aanhangers op straat omdat er fraude zou zijn gepleegd. De demonstratie voor het kantoor van de kiescommissie mondde uit in rellen. Er vielen zes doden en meer dan 200 gewonden.

Volgens Kris Vanslambrouck, Azië-medewerker bij 11.11.11, werden woensdag 200 mensen opgepakt. Manifestanten zouden met stenen en molotovcocktails hebben gegooid en voorwerpen in brand hebben gestoken. Mensen beweren dat er geschoten werd, maar politie zegt alleen traangas, waterkanonnen en rubberen kogels te hebben ingezet. Anies Bawedan, gouverneur van Jakarta, beloofde autopsies uit te voeren om te achterhalen wat de doodsoorzaak is.

Daarnaast verklaarde Wiranto, minister van Nationale Veiligheid, dat ze woensdag de sociale media tijdelijk hebben geblokkeerd om te voorkomen dat er verder fake news verspreid zou worden.

Georganiseerde mobilisatie?

Alles wijst erop dat mensen uit de entourage van Prabowo achter het protest zitten

Afgelopen week werd illegaal wapentransport onderschept. Daarbij werd ex-generaal en Prabowo-aanhanger Sunarko aangehouden. De gebeurtenis roept vraagtekens op en het protest zou gaan om een georganiseerde mobilisatie die al op voorhand gepland was. Bovendien wordt niet uitgesloten dat er ook derden bij betrokken zijn. Volgens Kris Vanslambrouck lijkt alles erop te wijzen dat mensen uit de entourage van Prabowo achter het protest zitten, hoewel Prabowo officieel afstand neemt. In een toespraak vroeg Prabowo aan de politie, militairen en andere betrokken partijen om geweld te vermijden.

De rellen leken woensdagochtend onder controle te zijn, maar volgens Al Jazeera kwam het ‘s avonds opnieuw tot een confrontatie tussen politie en manifestanten. Daarnaast werd er melding gemaakt dat er in Pontianak in West-Kalimantan ook een mobilisatie aan de gang zou zijn.

Autoriteiten beweren dat het geweld te wijten is aan onruststokers die betaald werden. Ze zijn nog op zoek naar de personen die het protest hebben aangestoken en de mensen geld toestopte.

Jokowi zei gisteren in zijn toespraak dat hij met iedereen wil samenwerken om vooruitgang te brengen voor het land. Maar hij zal niet toestaan dat mensen de eenheid, de democratie en de veiligheid in gevaar brengen.

Prabowo legt zich er niet bij neer

Prabowo voert daad bij woord en weigert de officiële verklaring van de verkiezingsuitslag te ondertekenen

De peilingen hadden al aangegeven dat Jokowi de verkiezingen van 17 april zou winnen en ook de exit-poll op de verkiezingsdag lag in lijn met de definitieve uitslag. Toch zou Prabowo in geen geval de uitslag aanvaarden als de huidige president weer zou winnen, meldt Al Jazeera. Nu voert Prabowo daad bij woord en weigert hij de officiële verklaring van de verkiezingsuitslag te ondertekenen.

Sufmi Dasco van het campagneteam van Prabowo, zegt in een artikel van Al Jazeera dat Prabowo een beroep zal aantekenen tegen de verkiezingsuitslagen. Hij heeft daarvoor nog tot vrijdag de tijd, maar hij zal wel met bewijzen moeten komen om zijn standpunt hard te maken.

Strategie

Prabowo, ex-generaal en schoonzoon van oud-dictator Soeharto, wordt dit jaar 68 en volgens Vanslambrouck heeft hij niets te verliezen. ‘Hij lijkt dezelfde tactiek toe te passen als met de gouverneursverkiezingen in 2017 in Jakarta.’ De ex-gouverneur van Jakarta, Ahok, een christen van Chinese afkomst werd toen verslagen door oppositiekandidaat en huidig gouverneur Anies Bawedan. Maar dat gebeurde niet zomaar.

Ahok had een uitspraak gedaan over de Koran waarmee hij wou duidelijk maken dat hij als christen ook gouverneur kon zijn van een stad waar de meerderheid moslim is. Door die uitspraak wist de oppositie, waaronder Prabowo, de bevolking te mobiliseren en tegen Ahok op te zetten. Conservatieve moslimgroepen kwamen op straat tegen de ‘ongelovige’ gouverneur. ‘Uiteindelijk is Prabowo toen in zijn opzet geslaagd’, zegt Vanslambrouck. Ahok verloor, werd aangeklaagd wegens blasfemie en kreeg uiteindelijk twee jaar gevangenisstraf.

Nu is het afwachten wat de volgende stappen zijn van Prabowo en zijn aanhangers. ‘Morgen is een cruciaal moment voor de mobilisatie. Met het vrijdaggebed en zeker in de ramadan komen er vaak meer mensen op straat’, aldus Vanslambrouck. Morgen is ook de laatste dag voor Prabowo om klacht in te dienen bij het Grondwettelijk Hof en de uitslag van de verkiezingen aan te vechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.