Duidelijk verband tussen hoeveelheid neerslag en economische productie

Dagen met veel regen zijn slecht voor de economie

Pixabay

Het aantal natte dagen heeft invloed op de economische groei, blijkt uit Duits onderzoek. Vooral dagen met erg veel regen zijn schadelijk, en die komen steeds vaker voor door de klimaatverandering.

Neerslag is over het algemeen goed voor economieën, vooral in landen met een belangrijke landbouwsector. Maar het is daarbij belangrijk hoe de regen over de dagen van het jaar wordt verdeeld, stelt onderzoek in vakblad Nature. Erg regenachtige dagen zijn net schadelijk voor de economie, vooral in geïndustrialiseerde landen.

Erg regenachtige dagen zijn net schadelijk voor de economie, vooral in geïndustrialiseerde landen.

Dat blijkt uit een analyse van 1554 regio’s in de wereld tussen 1979 en 2019. Daarvoor keken de wetenschappers niet alleen naar jaargemiddelden, maar ook naar de verdeling van de neerslag over de dagen.

‘Economische studies keken tot nu toe vooral naar de temperatuur en hielden weinig of geen rekening met neerslag’, zegt Leonie Wenz van het Potsdam Institute for Climate Impact Research. ‘En als ze dat al deden, keken ze vooral naar jaar- of maandgemiddelden. Daardoor misten ze een belangrijk deel van het verhaal.’

Klimaat

Wenz en haar collega’s ontdekten een aantal duidelijke verbanden tussen de hoeveelheid neerslag die op een dag valt, en de economische productie. Maar de duidelijkste invloed is er van dagen met extreem veel neerslag. 

‘En daar kunnen we de invloed van de klimaatverandering het duidelijkste zien, want die dagen nemen overal ter wereld toe’, zegt medeauteur Maximilian Kotz. Een warmere atmosfeer kan meer waterdamp vasthouden, die uiteindelijk regen wordt.

‘Dit gaat over welvaart, en uiteindelijk over de mensen hun baan’, zegt Wenz. ‘Economieën overal ter wereld worden gehinderd door meer natte dagen en extreme neerslag - dat is een belangrijk inzicht dat bijdraagt aan ons begrip van de echte kosten van de klimaatverandering.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.