Terugval in metingen door luchtvaart speelt belangrijke rol

Coronacrisis treft nu ook weersvoorspellingen

Free-Photos / Pixabay

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) maakt zich zorgen over de impact van de COVID-19-pandemie op de meetsystemen die aan de basis liggen van onze weersvoorspellingen. Vooral de terugval in de metingen door de luchtvaart speelt een belangrijke rol.

Het Global Observing System van WMO vormt de ruggengraat voor weer- en klimaatdiensten in de hele wereld. Het bestaat uit meetstations op land, op zee en in de ruimte die de toestand van de atmosfeer en het oceaanoppervlak observeren. De gegevens vormen de basis voor weeranalyses, voorspellingen, adviezen en waarschuwingen.

Toenemende beperkingen

‘De nationale meteorologische en hydrologische diensten blijven hun essentiële functies vervullen’, zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. ‘We prijzen hun toewijding om levens en eigendommen te beschermen, maar we zijn ons bewust van de toenemende beperkingen op capaciteit en middelen.’

Sommige delen van het waarnemingssysteem zijn nu al sterk getroffen

Grote delen van het systeem, bijvoorbeeld de satellietcomponenten en vele waarnemingsnetwerken op land, zijn gedeeltelijk of volledig geautomatiseerd. Daarom wordt verwacht dat ze enkele weken blijven werken zonder significante problemen. Maar als de pandemie langer dan een paar weken aanhoudt, zullen ontbrekende reparatie-, onderhouds- en leveringswerkzaamheden en ontbrekende herplaatsingen een steeds grotere zorg worden, zegt de WMO.

Vliegtuigen

Sommige delen van het waarnemingssysteem zijn nu al sterk getroffen. Met name het aantal metingen door passagiersvliegtuigen is sterk teruggevallen. Voor de crisis verzamelden passagiersvliegtuigen wereldwijd zo’n 700.000 metingen per dag over luchttemperatuur en windsnelheid. Die worden verzameld via het Aircraft Meteorological Data Relay programme (AMDAR).

In sommige delen van de wereld, met name in Europa, viel de luchtvaart de afgelopen weken sterk terug en daarmee ook het aantal metingen, zegt de WMO. De lidstaten van Eumetnet, een samenwerking van de 31 nationale Europese meteorologische diensten, bespreken momenteel manieren om die beperkingen op te vangen.

Meetstations op land

In de meeste industrielanden zijn waarnemingen van stations op land nu bijna volledig geautomatiseerd. Maar in veel ontwikkelingslanden is de overgang naar geautomatiseerde systemen nog volop aan de gang en spelen handmatige waarnemingen nog een belangrijke rol.

De WMO heeft de beschikbaarheid van die handmatige observaties de afgelopen twee weken aanzienlijk zien verminderen

De WMO heeft de beschikbaarheid van die handmatige observaties de afgelopen twee weken aanzienlijk zien verminderen. De WMO vermoedt dat die terugval mede te wijten is aan het coronavirus, maar ze onderzoekt nog in welke mate.

‘Op dit moment zal de negatieve impact van het verlies van waarnemingen op de kwaliteit van weersvoorspellingsproducten nog relatief bescheiden zijn’, zegt Peter Riishojgaard, directeur van Earth System Branch bij de WMO. ‘Maar aangezien de afname van de beschikbaarheid van weerwaarnemingen door vliegtuigen aanhoudt en zich uitbreidt, mogen we een geleidelijke afname van de betrouwbaarheid van de voorspellingen verwachten.’

‘Hetzelfde geldt als de afname van oppervlaktewaarneming voortduurt, vooral als de COVID-19-uitbraak een grotere invloed begint te krijgen op het vermogen van waarnemers om hun werk te doen in grote delen van de ontwikkelingslanden. WMO zal de situatie blijven volgen en de organisatie werkt samen met haar leden om de impact zoveel mogelijk te beperken.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2945   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift