Verzachtende maatregelen van kredietverstrekkers zijn onvoldoende

Cambodjanen met microleningen in de problemen door corona

Hodag / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Een weefster aan het werk in haar thuisatelier.

Wie in Cambodje een microlening heeft, dreigt zijn huis of grond te moeten verkopen om te overleven, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Dat is een gevolg van de coronapandemie.

Maatregelen die verstrekkers van de leningen nemen om het leed te verzachten, zijn volgens HRW onvoldoende. Terugbetaling van leningen moet opgeschort worden, omdat anders mensenrechten, zoals het recht op huisvesting, in het geding komen.

“De angst bij veel Cambodjanen om hun land kwijt te raken omdat ze hun leningen niet terug kunnen betalen, is veel groter dan de angst om het coronavirus op te lopen”, zegt Phil Robertson, plaatsvervangend Azië-directeur bij HRW. “De Cambodjaanse overheid zou de rente en aflossing moeten bevriezen. En financiële instituten die zich daar niet aan houden, moeten ter verantwoording worden geroepen.”

Onethische praktijken

Microleningen aan burgers zijn in Cambodja gemiddeld genomen de hoogste ter wereld, gemiddeld ruim 3800 dollar per hoofd van de bevolking. De Nationale Bank van Cambodja houdt toezicht op de verstrekkende instellingen, maar sterke consumentenbescherming ontbreekt en burgers zijn nauwelijks beschermd tegen onethische praktijken, zegt HRW.

De Cambodjaanse oppositieleider in ballingschap, Sam Rainsy, gaf eerder aan dat Cambodjanen die niet kunnen afbetalen, hun huis en land moeten behouden. Op 24 juni reageerde premier Hun Sen daarop met de mededeling “bezittingen in beslag genomen moeten worden van kredietnemers die de oproep van de oppositie volgen om hun schulden niet terug te betalen.”

CNRP

Cambodja treedt hard op tegen leden van de ontbonden Cambodjaanse Partij van Nationale Redding (CNRP). Begin juni dreigde Hun Sen CNRP-activisten met arrestaties. Hij beschuldigde de CNRP ervan de pandemie te gebruiken “om chaos te veroorzaken”.

De Nationale Bank van Cambodja (NBC) riep in maart al op tot een herstructurering van schulden als gevolg van de impact van COVID-19, om zo de last voor kredietnemers te verzachten. Het ging echter om niet-bindende aanbevelingen aan alle financiële instituten.

Oplopende schulden

De schuldenproblematiek speelt al langer in Cambodja en de regering erkent dat probleem ook. In 2018 riep de Nationale Bank ertoe op om “excessieve opbouw van individuele schulden, die potentieel een destabiliserend effect op de economie kan hebben” te voorkomen.

In een rapport van de Wereldbank uit januari 2019 wordt gewezen op het feit dat “de gemiddelde hoogte van leningen in de afgelopen vijf jaar meer dan vertienvoudigd is, net als het aandeel consumentenleningen en risicovolle leningen”. Deels is dat volgens de bank te wijten aan “verslechterde kredietpraktijken en slechte financiële geletterdheid”.

Waardig leven

Ngo’s in Cambodja wezen er onlangs op dat mensen met een laag inkomen steeds vaker microleningen aangaan om een huis te kopen of bouwen, andere schulden af te betalen of om er grond of zaken zoals een motorfiets van te kopen. Minder gebruikelijk is het dat ze dat doen om een bedrijf te beginnen, voor hun gezondheid of voor agrarische doeleinden.

Een eerder rapport illustreerde dat microleningen het vaakst gebruikt werden voor dagelijkse behoeften zoals voedsel, schoolgeld, medicijnen en “een gezond en waardig leven”.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Nog meer lenen

HRW roept de Cambodjaanse overheid op om mensen die in de problemen komen door de huidige crisis te beschermen. “Zonder moratorium op schuldaflossing hebben Cambodjanen met schulden nauwelijks een andere keuze dan nog meer te gaan lenen”, zegt Robertson. De regering moet volgens hem onmiddellijk een einde maken aan praktijken die mensen nog verder in de problemen brengen.

Van de negen kredietverstrekkers die HRW half mei aanschreef, hebben slechts enkele de aanbevelingen van de Nationale Bank tot herstructurering van de schulden publiekelijk onderschreven of informatie over verzachtingsmaatregelen gepubliceerd, zegt HRW.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.