China misbruikt privé-gegevens van moslimminderheid

Big data leidt tot arrestaties in China

La Priz CC BY-ND 2.0

 

In China zijn diverse mensen opgepakt en naar ‘politieke opvoedingscentra’ gestuurd op basis van big data-analyse. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van camerasurveillance, analyse van wifi-gegevens en gezichtsherkenning, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

‘Orwelliaanse methoden’, zegt Maya Wang, China-onderzoeker bij HRW. ‘China moet het gebruik van deze methoden opgeven en mensen in politieke opvoedingscentra vrijlaten.’

De Chinese autoriteiten verzamelen en analyseren op grote schaal systematisch data over inwoners van Xinjiang, een regio waar veel Oeigoeren wonen, een islamitische minderheid. Geeft het computersysteem aan dat mensen mogelijk een bedreiging zijn, dan wordt de dreiging gemeld bij de autoriteiten.

‘Mensen in Xinjiang kunnen niets doen tegen de steeds verdere inbreuk op hun privacy, omdat ze meestal niet eens weten dat dit programma bestaat en hoe het werkt’, zegt Wang.

Boeken verdacht

Volgens de overheid is de surveillance bedoeld om de stabiliteit in de regio te handhaven en ‘terroristische elementen’ op te sporen. In de praktijk betreft het echter iedereen die verdacht wordt van politieke ontrouw, zegt HRW. ‘Dat kan betekenen dat elke Oeigoer, zelfs als hij op vreedzame wijze zijn religieuze en culturele identiteit uit, doelwit kan worden.’

De Chinese autoriteiten combineren diverse technieken om de bevolking in de gaten te houden. Zo wordt gebruik gemaakt van camera’s, waarvan sommige werken met gezichtsherkenning of infrarood (waardoor ze ook ‘s nachts opnamen kunnen maken). De camera’s staan bijvoorbeeld bij supermarkten, scholen en huizen van religieuze leiders. Daarnaast worden gegevens over wifi-verkeer verzameld, en kentekens en ID-gegevens geregistreerd en doorgegeven bij het passeren van checkpoints.

‘Er kan bijvoorbeeld een melding zijn als iemand die geen docent is, veel boeken bezit en daarvoor geen duidelijke verklaring heeft’

Het overheidsprogramma maakt ook gebruik van gezondheidsgegevens, bankgegevens en informatie die de politie doorgeeft op basis van observatie. Een van de personen die door HRW werd geïnterviewd zei dat het bijvoorbeeld kan worden gemeld als iemand die geen docent is veel boeken bezit en daarvoor geen duidelijke verklaring heeft.

Ook krijgen mensen thuis bezoek van overheidsfunctionarissen en wordt hen gevraagd naar hun familie, geloof, contacten en reisgedrag. Die gegevens worden eveneens centraal verzameld. 

Het computersysteem kan onder meer melding van maken wanneer mensen hun mobiele telefoonrekening niet betalen en deze daarom afgesloten worden, als ze via telefoon communiceren over terrorisme en geweld of als ze ongebruikelijke aankopen doen.

Als iemand bijvoorbeeld 15 kilo kunstmest koopt, terwijl hij normaal gesproken slechts 5 kilo koopt, kan hij bezoek verwachten van een inspectieteam. Is er een goede reden voor de aanschaf, dan wordt dat in het systeem aangegeven en wordt het alarmeringsniveau verlaagd.

Misdaadbestrijding

De politie van Xinjiang zegt dat de data-analyse hen helpt bij reguliere misdaadbestrijding.

‘Als dat het doel is, kan de overheid politieagenten trainingen geven het gebruiken van professionele methoden waarbij de mensenrechten gerespecteerd worden en verdachten recht hebben op juridische bijstand’, zegt Wang.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.