Banken kunnen meer doen om verdachte geldstromen op te sporen

‘Banken hebben rol in aanpak moderne slavernij’

US State department (CC0)

Experts van de Financial Sector Commission on Modern Slavery and Human Trafficking zeggen dat financiële instellingen met aanpassing van hun beleid het aantal mannen, vrouwen en kinderen kunnen terugdringen dat slachtoffer is van gedwongen arbeid. Wereldwijd gaat het momenteel om zo’n 40,3 miljoen mensen.

De financiële instellingen kunnen onderzoek doen naar smokkelnetwerken en meer steun bieden aan mensen die uit slavernij-omstandigheden bevrijd zijn, staat in het rapport van de United Nations University, waar ook overheden van Nederland, Australië en Liechtenstein aan meewerkten.

Big business

Moderne slaven zijn overal te vinden, van bedelaars op straat tot arbeiders in goudmijnen.

'Slavernij en mensenhandel zijn big business. Er wordt jaarlijks 150 miljard dollar verdiend over de gebroken ruggen, harten en dromen van jongeren en ouderen', zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Moderne vormen van slavernij zijn onder meer gedwongen werk om schulden af te lossen, gedwongen huwelijken, huishoudelijke slavernij en gedwongen arbeid waarbij arbeiders te maken hebben met geweld en intimidatie. Moderne slaven zijn overal te vinden, van bedelaars op straat tot arbeiders in goudmijnen. De grootste sectoren zijn echter huishoudelijk werk, productiewerk en de bouw. Een kwart van de betrokkenen is kind.

Falende markt

James Cockayne, medeauteur van het rapport en beleidsanalist bij de United Nations University, noemt mensenhandel en slavernij “een tragisch falen van de markt.”

'Door moderne slavernij zijn we allemaal slechter af, omdat mensen behandeld worden als wegwerpobjecten en niet als volwaardige deelnemers aan het economische en sociale leven. We verliezen allemaal als het gaat om het enorme potentieel dat niet tot zijn recht komt.'

Financiële instituten kunnen het probleem aanpakken door meer geld vrij te maken voor onderzoek naar smokkelnetwerken en te onthullen welke bedrijven profiteren van slavernij, zeggen de auteurs van het rapport.

Banken kunnen beter worden in het ontdekken van illegale geldstromen die verband houden met criminele netwerken en meer samenwerken met andere instituten. Op die manier kan misbruik van kwetsbare mensen bestreden worden.

Witwassen

De mensen achter de slavenhandel kapen vaak ook de identiteit van de slachtoffers om geld wit te wassen. Op het moment dat iemand zijn vrijheid terugkrijgt, wordt hij of zij soms achtervolgd door lage kredietwaardigheid.

Muhammad Yunus, die de Nobelprijs won voor zijn microfinancieringsschema en de commissie assisteerde, zegt dat banken meer moeten investeren in digitale en sociale financieringsschema’s om mensen minder kwetsbaar voor smokkelaars te maken.

'Veel mensen wereldwijd hebben geen bank', zegt Yunus. 'We moeten sociale bedrijven creëren. Bedrijven die zich inzetten voor het oplossen van problemen zonder persoonlijk financieel gewin te willen. Bedrijven die zich richten op het verminderen en uiteindelijk elimineren van mensenhandel en moderne slavernij.'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Integriteit

Blok voegt eraan toe dat de financiële sector veel mogelijkheden heeft om mee te werken aan het bestrijden van deze problemen 'en de integriteit van het internationale financiële systeem te handhaven.'

'De sector kan ethische kapitaalmarkten creëren en een belangrijke kracht voor het goede zijn, op de eerste plaats door de slachtoffers van deze criminele praktijken te steunen.'

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.