“Het land dreigt een weg in te slaan die leidt tot nog meer verwoesting”

Bangladesh plant tientallen steenkoolcentrales

Shahnoor Habib Munmun (CC BY 3.0)

Wegwijzers naar de Barapukuria koolmijn en energiecentrale in Bangladesh. De centrale is de enige operationele energiecentrale op kolen in het land. Een casestudy in het rapport van Market Forces en 350.org toont dat de centrale giftig én inefficiënt is, wat de bezorgdheid over nieuwe centrales doet stijgen.

Bangladesh wil 29 steenkoolcentrales bouwen in de komende twintig jaar. Het land dreigt daarmee een van de grootste vervuilers ter wereld te worden, staat in een nieuw rapport.

De grootschalige expansie bedreigt niet alleen de wereldwijde klimaatdoelen, maar verergert ook klimaatgerelateerde problemen in het land zelf, zoals overstromingen, cyclonen, droogte en vervuiling, staat in het rapport van Market Forces en 350.org, twee organisaties die duurzaamheid promoten.

Als de plannen doorgaan, groeit de bestaande capaciteit van de kolencentrales in het land van 525 megawatt naar 33.200 megawatt.

Ondermijnend

“Met de voorgestelde expansie slaat het land een weg in die leidt tot nog meer verwoesting.”

“Met de bouw van vervuilende en gedateerde steenkoolcentrales, terwijl de rest van de wereld overstapt op hernieuwbare energie, ondermijn je jezelf gigantisch”, zegt Poribesh Andolon (BAPA), een Bengalees burgerforum dat ook betrokken was bij het rapport.

“Unicef heeft een link gelegd tussen klimaatverandering en verwoestende overstromingen, cyclonen en milieurampen die de levens van meer dan negentien miljoen kinderen in Bangladesh bedreigen”, zegt Abdul Matin, algemeen secretaris van BAPA. “Met de voorgestelde expansie slaat het land een weg in die leidt tot nog meer verwoesting.”

Chinese investeringen

Momenteel zijn steenkoolcentrales in Bangladesh goed voor 3 procent van de totale stroomproductie. Het geld voor nieuwe centrales moet worden opgebracht door buitenlandse investeerders. Chinese banken en bedrijven spelen daarbij een leidende rol. Zij financieren de helft van de projecten.

Britse en Japanse bedrijven zijn ieder betrokken bij drie projecten, ondanks de transitie naar duurzame energie binnen hun eigen grenzen. Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven voor 2025 steenkoolcentrales te willen uitfaseren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Gevestigde belangen

“Bij veel landen wereldwijd dringt steeds meer het besef door dat het belangrijk is fossiele brandstoffen uit te faseren”, zegt Tonny Nowshin van 350.org. “Steenkoolbedrijven, gesteund door grote financiële instituten, willen Bangladesh klemzetten met een vervuilende, gevaarlijke en dure infrastructuur voor fossiele brandstoffen. Bangladesh is al een van de landen die het meest geraakt worden door de klimaatverandering. Het mag geen dumpplaats worden voor steenkool, als gevolg van de gevestigde belangen van bedrijfsleven en politiek.”

Nowshin wijst erop dat er al een alternatief plan is uitgewerkt om 55 procent van de energie in Bangladesh tegen 2041 op te wekken uit hernieuwbare bronnen. “Dat is cruciaal voor de transitie naar een duurzaam, eerlijk en toegankelijk nieuw energiesysteem.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.