Koraalrif moet het recht op leven krijgen

Australiërs willen van Groot Barrièrerif staatsburger maken

Robert Linsdell (CC BY 2.0)

 

In Australië is een campagne gelanceerd om van het Groot Barrièrerif een staatsburger te maken. In Nieuw-Zeeland is een gelijkaardige campagne al eens gelukt. Citizen Reef wil dat het Groot Barrièrerif net zoals elke Australische staatsburger een aantal fundamentele rechten worden toegekend, vooral het recht op leven.

“Ondanks zijn enorme bijdrage aan Australië, wordt hem nog steeds het basisrecht van elke Australische burger ontzegd: het recht op leven”, zegt nieuwsorganisatie LADbible, die de campagne, een petitie, lanceerde op Change.org.

Klimaatverandering

Het Groot-Barrièrerif, het grootste koraalrif ter wereld, wordt bedreigd door de klimaatverandering. Door de opwarming van water verbleekt het koraal, wat enorme gevolgen heeft voor de visbestanden die van het rif afhangen.

Het Groot-Barrièrerif levert de Australische economie elk jaar 6,4 miljard dollar op en geeft 64.000 mensen werk, stelt LADBible.

Via de petitie hoopt ze de Australische regering te overtuigen. Bekende Australiërs als zwemkampioen Ian Thorpe en Stranger Things-acteur Dacre Montgomery zetten al hun handtekening.

Rivier in Nieuw-Zeeland

Zeven jaar geleden lukte een gelijkaardige campagne voor de Whanganui, een rivier in Nieuw-Zeeland. Die kreeg toen rechtspersoonlijkheid, en daarmee, net als een bedrijf, rechten en belangen.

De Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, hadden dat afgedwongen na een van de langst lopende rechtszaken in het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.