Arrestatie "Happy-Iraniërs" is test voor Rouhani

De arrestatie van de Iraanse jongeren die een “Happy”-filmpje op YouTube plaatsten, is een belangrijke test voor de Iraanse president Hassan Rouhani, zeggen waarnemers. De president beloofde immers meer openheid in het land.

Het YouTube-fimpje, waarin zes Iraniërs blij ronddansen op de wereldhit “Happy”, schoot in het verkeerde keelgat bij de Iraanse autoriteiten. In het filmpje dragen de vrouwen geen hoofddoeken en raken mannen en vrouwen elkaar in het openbaar aan. Dat zijn twee strafbare feiten in de Islamitische Republiek, en bovendien is YouTube er illegaal.

Reden genoeg voor Iran om de makers en acteurs te laten oppakken, maar intussen werden alle arrestanten, behalve de regisseur, weer vrijgelaten op borgtocht. Die bocht, onder druk van de internationale gemeenschap, toont de moeilijke situatie voor de nieuwe machthebbers in Iran, zeggen waarnemers.

Dunne grens

“Dit is een cruciale periode voor de Iraanse president Hassan Rouhani om zijn verkiezingsbeloftes na te komen aan zijn kiezers”, zegt Hadi Ghaemi, directeur van de mensenrechtenorganisatie International Campaign for Human Rights in Iran (ICHRI). Rouhani heeft volgens Ghaemi sinds zijn verkiezing in juni 2013 niets veranderd aan de strenge afscherming van het land, nochtans één van zijn campagnepunten. “Veel woorden, maar weinig daden”, vat Ghaemi het samen.

“Rouhani bewandelt een dunne grens”, zegt Mohammad Ayatollahi Tabaar, expert inzake Iraanse politiek aan de Texaanse universiteit A&M. “Hij heeft de steun van het volk nodig. Dankzij hen is hij immers aan de macht gekomen. Tezelfdertijd wil Rouhani het Iraanse veiligheidsapparaat niet voor de borst stoten.”

Regisseur

Internationaal kwamen er verontwaardigde reacties op de arrestatie. “Het is meer dan droevig dat deze jongeren gearresteerd werden omdat ze hun geluk willen verspreiden”, reageerde Pharrell Williams via sociale media. Ook CCN-anker Christiane Amanpour tweette over de arrestatie: “Tragisch. Gewone Iraniërs, die niets verkeerds doen, zitten geklemd in een gevecht tussen hardliners en gematigden.”

“Zonder die internationale reacties op deze ridicule arrestaties, zouden deze jongeren waarschijnlijk hetzelfde lot hebben ondergaan als andere onschuldig gearresteerden, die maanden of zelfs jaren in de gevangenis belanden”, zegt Ghaemi. Hij vreest dat de regisseur als zondebok zal gebruikt worden en een fikse celstraf riskeert.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.