Willekeurige aanslagen, extreem geweld en executies

Amnesty en HRW: ‘Etnische zuivering en oorlogsmisdaden in Tigray’

EU/ECHO/Anouk Delafortrie / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

In maart 2021 zouden er al tienduizenden Tigreërs gevlucht zijn naar buurland Soedan of vluchtelingenkampen binnen Ethiopië. (op de foto: vluchtelingen in een van de 24 vluchtelingenkampen in Ethiopië, 2016)

In een gezamenlijk rapport beschuldigen Amnesty International en Human Rights Watch Ethiopische troepen en milities ervan een etnische zuiveringscampagne te voeren tegen Tigreeërs in het betwiste Ethiopische gebied Tigray.

Volgens het rapport sloten milities uit de naburige deelstaat Amhara zich in de eerste weken van de oorlog aan bij de Ethiopische strijdkrachten om het westen van Tigray in te nemen. Sinds het ontstaan van de Ethiopische deelstaten Amhara en Tigray begin jaren 1990 worden de grenzen tussen beide sterk betwist.

Volgens de mensenrechtenorganisaties gebruikten paramilitaire troepen uit Amhara willekeurige aanslagen, extreem geweld en executies om etnische Tigreeërs te dwingen om te vertrekken.

De onderzoekers interviewden meer dan vierhonderd Tigrese vluchtelingen in Soedan of in vluchtelingenkampen in Tigray. Die getuigenissen toetsten ze aan foto- en videomateriaal en satellietbeelden.

Brochures met ultimatums

‘Sinds november 2020 zijn ambtenaren en de veiligheidsdiensten van Amhara betrokken bij een harde campagne van etnische zuivering om Tigreeërs uit het westen van Tigray uit hun huizen te verjagen’, zegt Kenneth Roth van Human Rights Watch. ‘De Ethiopische autoriteiten ontkennen de enorme omvang van deze misdrijven en zijn er niet in geslaagd deze aan te pakken.’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
In verschillende steden in het westen van Tigray werden volgens het rapport borden neergezet met de boodschap dat Tigreeërs het gebied moesten verlaten. In openbare vergaderingen bespraken lokale ambtenaren hun plannen om Tigreeërs te verwijderen. Getuigen vertellen hoe ze met de dood werden bedreigd indien ze niet wilden vertrekken.

Er zijn meldingen van seksueel geweld en buitengerechtelijke executies om etnische Tigreeërs te dwingen om het gebied te verlaten.

Er verschenen brochures met ultimatums voor Tigreeërs: binnen 24 of 72 uur moesten ze vertrekken anders zouden ze worden gedood. Er zijn meldingen van seksueel geweld en buitengerechtelijke executies om etnische Tigreërs te dwingen om het gebied te verlaten.

Veiligheidsdiensten en milities uit Amhara dreven volgens de onderzoekers ook duizenden Tigreeërs bijeen die vervolgens lang werden vastgezet en mishandeld in overvolle detentiecentra. Duizenden van hen zouden nog steeds vastzitten in levensbedreigende omstandigheden.

Het rapport spreekt van een gecoördineerde campagne die maanden geduurd heeft. In maart 2021 zouden er al tienduizenden Tigreeërs gevlucht zijn naar buurland Soedan of vluchtelingenkampen binnen Ethiopië. Afgelopen november begon het geweld en de gedwongen uitzettingen opnieuw op te laaien. Volgens Amnesty en HRW voldoen deze praktijken aan de criteria van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Burgeroorlog

De Ethiopische premier Abiy Ahmed, Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 2019, startte in 2020 een offensief tegen opstandelingen in de deelstaat Tigray. De bedoeling was om de opstand ‘kort maar krachtig’ neer te slaan. Meer dan anderhalf jaar later is het conflict, dat gekenmerkt wordt door uithongeringstactieken en geweld tegen burgers, nog steeds niet opgelost.

‘De reactie van de internationale en regionale partners van Ethiopië weerspiegelt de ernst van de misdrijven die worden begaan niet.’

De organisaties roepen internationale overheden om druk uit te oefenen op Addis Ababa om de mensenrechten te respecteren, en de Ethiopische regeringstroepen om de milities onder hun bevel in het gareel te houden.

‘De reactie van de internationale en regionale partners van Ethiopië weerspiegelt de ernst van de misdrijven die worden begaan in het westen van Tigray niet’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Belanghebbende regeringen moeten helpen een einde te maken aan de etnische zuivering, ervoor zorgen dat Tigreeërs veilig en vrijwillig naar huis kunnen terugkeren, en stappen ondernemen om gerechtigheid te krijgen voor deze gruwelijke daden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.