Venietigend nieuw rapport

Amnesty: Apartheid tegen Palestijnen is misdaad tegen de mensheid

Justin McIntosh / Wikimedia (CC BY 2.0)

Zicht op het “veiligheidshek” dat Israël op de Westelijke Jordaanoever heeft gebouwd. Het rapport van Amnesty International stelt dat opeenvolgende Israëlische regeringen de Palestijnen als demografische bedreiging hebben beschouwd en maatregelen namen om hun aanwezigheid en toegang tot grond in Israël en de bezette gebieden te bemoeilijken.

De Israëlische overheid maakt zich schuldig aan apartheid bij de behandeling van Palestijnen, zegt Amnesty International in een vernietigend nieuw rapport. Dat schetst een systeem van onderdrukking en overheersing tegen Palestijnen in Israël zelf, Palestijnen in de bezette gebieden en Palestijnse vluchtelingen in andere landen.

Het rapport is het resultaat van jarenlang onderzoek en juridische analyse door de organisatie. Amnesty beschrijft grootschalige inbeslagnames van Palestijns land en eigendom, het onwettig doden van mensen, gedwongen verplaatsingen en drastische beperkingen op de bewegingsvrijheid. Ook ontzegt Israël de Palestijnen de Israëlische nationaliteit en het staatsburgerschap.

Volgens de organisatie maken die daden deel uit van een systematische en wijdverspreide aanval tegen de Palestijnse bevolking, met de bedoeling het systeem van onderdrukking en overheersing in stand te houden.

Apartheid

Dat komt volgens Amnesty neer op apartheid, en dat is een misdaad tegen de mensheid, zoals omschreven in het Statuut van Rome (inzake het Internationaal Strafhof) en in het Apartheidsverdrag. De organisatie roept daarom het Internationaal Strafhof (ICC) op om apartheid mee te nemen in zijn lopend onderzoek naar de bezette Palestijnse gebieden.

‘Palestijnen worden behandeld als een inferieure raciale groep en systematisch van hun rechten beroofd.’

‘Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime’, zegt Amnesty’s secretaris-generaal Agnès Callamard. ‘Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen: Palestijnen worden behandeld als een inferieure raciale groep en systematisch van hun rechten beroofd.’

Regeringen die Israël wapens blijven leveren en verhinderen dat het land door de VN ter verantwoording wordt geroepen, steunen een systeem van apartheid, ondermijnen de internationale rechtsorde en verergeren het lijden van het Palestijnse volk, zegt Amnesty.

‘Apartheid hoort niet thuis in onze wereld, en landen die ervoor kiezen om Israël hun gang te laten gaan, zullen aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan’, aldus Callamard.

Demografische dreiging

Amnesty International erkent dat Joden, net als Palestijnen, aanspraak maken op hun recht op zelfbeschikking. Maar sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 is het Israëlische beleid erop gericht geweest om een Joodse demografische meerderheid in het land te bereiken en behouden, zegt Amnesty, inclusief maximale controle over de grond en de hulpbronnen voor Joodse Israëliërs. In zowel Israël als in de bezette Palestijnse gebieden is het beleid om Joodse Israëliërs te bevoordelen ten nadele van Palestijnen.

Het rapport stelt dat opeenvolgende Israëlische regeringen de Palestijnen als demografische bedreiging hebben beschouwd en maatregelen namen om hun aanwezigheid en toegang tot grond in Israël en de bezette gebieden te bemoeilijken.

Inferieure groep

De Israëlische autoriteiten behandelen de Palestijnen als inferieure raciale groep, besluit het rapport, gedefinieerd aan de hand van hun niet-Joodse, Arabische status.

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza worden als staatloos beschouwd.

Die discriminatie is vastgelegd in wetten, zowel in Israël als de bezette gebieden. Palestijnse burgers van Israël kunnen bijvoorbeeld niet de Israëlische nationaliteit krijgen, waardoor zij een andere wettelijke status hebben dan Joodse Israëliërs. Ze mogen in grote delen van het land niet wonen en zijn uitgesloten van dienstplicht, waardoor ze voordelen als huursubsidie en studiebeurzen mislopen.

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza worden als staatloos beschouwd. Om er te leven en werken hebben ze een identiteitskaart van het Israëlische leger nodig.

Aanbevelingen

Het rapport formuleert specifieke aanbevelingen voor de Israëlische overheid om het apartheidssysteem te ontmantelen.

Allereerst moet er een einde komen aan het slopen van huizen en gedwongen uitzettingen, zegt Amnesty. Israël moet Palestijnen in Israël en de bezette gebieden gelijke rechten toekennen, en erkennen dat Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen het recht hebben terug te keren naar de huizen waar zij of hun voorouders woonden.

Ook roept Amnesty de VN-Veiligheidsraad op een wapenembargo voor Israël in te stellen. Zowel wapens, munitie als uitrusting voor wetshandhavers moeten hieronder vallen. Daarnaast moet de Veiligheidsraad individuele sancties opleggen aan Israëlische functionarissen die de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het plegen van het misdrijf van apartheid.

‘De internationale reactie op de apartheid mag niet langer beperkt blijven tot een nietszeggende veroordeling en drogredenen’, zegt Callamard. yAls we de onderliggende oorzaken niet aanpakken, zullen Palestijnen en Israëliërs verwikkeld blijven in de cyclus van geweld die al zoveel levens heeft verwoest. Israël moet het apartheidssysteem ontmantelen en de Palestijnen gaan behandelen als mensen met gelijke rechten en waardigheid. Zolang dat niet gebeurt, zullen vrede en veiligheid voor Israëliërs en Palestijnen verre toekomstdromen blijven.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.