Amerikaanse wetenschappers durven klimaat niet te noemen

rep.louiseslaughter (CC BY 2.0)

Een conferentie van de National Science Foundation

De term ‘klimaatverandering’ duikt in de VS steeds minder op in de aanvragen voor wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers vermijden de term om hun kansen op een beurs te beschermen of om controverse te vermijden.

De Amerikaanse publieke omroep NPR ging na hoeveel aanvragen voor fondsen bij de National Science Foundation de term ‘klimaatverandering’ bevatten in hun titel of samenvatting. Dat aantal blijkt dit jaar scherp gedaald: van 520 vorig jaar naar amper 302 dit jaar.

Opvallend is dat andere termen zoals ‘extreem weer’ er licht op vooruit gaan. Dat lijkt erop te wijzen dat de wetenschappers hun aanvraag anders verpakken om de kansen op een beurs te vergroten onder de regering-Trump. De president trok de VS terug uit het klimaatakkoord van Parijs en schrapte klimaatprogramma’s in zijn begroting voor 2018.

Politiek controversieel

Maar het probleem is waarschijnlijk breder dan enkel de huidige Amerikaanse regering, omdat de National Science Foundation traditioneel als een erg onafhankelijk instituut wordt gezien. Bovendien is de daling al langer ingezet, zij het minder sterk.

De daling heeft waarschijnlijk te maken met de sterke politisering van de term in de VS. Wetenschappers kiezen er daarom steeds vaker voor om de term te vermijden en controverse of aanvallen uit rechtse hoek te vermijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.