Verkrachtingen op grote schaal

AZG: ‘Elke dag 48 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld in kampen Oost-Congo’

Marie Cacace / Oxfam International / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens AZG zochten meer dan 600.000 intern ontheemde Congolezen het voorbije jaar hun toevlucht in kampen in en rond Goma.

Artsen Zonder Grenzen trekt aan de alarmbel wegens het grote aantal gevallen van seksueel geweld in de vluchtelingenkampen in Oost-Congo. De regio wordt geplaagd door gevechten tussen milities en het regeringsleger.

De voorbije twee weken heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) meer dan 670 slachtoffers van seksueel geweld behandeld in kampen voor intern ontheemden rond Goma, de hoofdstad van de provincie Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC).

‘Al maanden behandelen onze teams een groot aantal gevallen, maar nooit eerder op zo’n catastrofale schaal als de afgelopen weken.’

Duizenden mensen zijn er op de vlucht geslagen wegens gevechten tussen het leger en de M23-milities. Volgens AZG hebben het voorbije jaar meer dan een miljoen mensen hun huizen ontvlucht vanwege het geweld en meer dan 600.000 onder hen hebben hun toevlucht gezocht in kampen in en rond de provinciehoofdstad Goma.

De levensomstandigheden in die kampen gaan van kwaad naar erger. ‘Elke dag worden gemiddeld 48 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld behandeld door onze teams in de kampen voor ontheemden’, zegt Jason Rizzo, AZG-coördinator in Noord-Kivu.

‘Al maanden behandelen onze teams een groot aantal gevallen, maar nooit eerder op zo’n catastrofale schaal als de afgelopen weken’, aldus Rizzo.

Brandhout en voedsel

Vrouwen maken melding van aanvallen door gewapende groepen wanneer ze de jungle intrekken op zoek naar brandhout en voedsel.

‘Nadat we in het kamp aankwamen, begon een van mijn kinderen tekenen van ondervoeding te vertonen… Ik besloot naar het bos te gaan om hout te verzamelen om te verkopen, zodat ik eten kon kopen. Toen kwam ik bandieten tegen die me aanvielen’, vertelt een vrouw die haar toevlucht zocht in het Rusayo-kamp naast Goma.

AZG klaagt het nijpende gebrek aan voedingsmiddelen en basishygiëne aan in de kampen. ‘Er moet voorzien worden in basisbehoeften zoals toegang tot voedsel, water en sanitaire voorzieningen’, zegt Rizzo. ‘Ook moeten maatregelen worden getroffen om met name vrouwen te beschermen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.