8 stemmen voor 17 doelen voor 1 leefbare toekomst

Maandagavond werden 8 SDG-Voices bekendgemaakt. Acht organisaties en bedrijven die hun schouders onder de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen zullen zetten. Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem gelooft dat op die manier nog veel meer mensen goesting zullen krijgen om anders te gaan produceren en consumeren.

  • http://linkssdgs.herokuapp.com/ De Universiteit van Leiden visualiseerde de links tussen de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen en een dertigtal VN-rapporten http://linkssdgs.herokuapp.com/
  • © globalgoals.org De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's of Global Goals) © globalgoals.org
  • (c) The Shift (c) The Shift

Een jaar geleden werden ondertekenden alle lidstaten van de VN een verklaring waarin ze beloven de wereld te veranderen door in te zetten op duurzame ontwikkeling voor iedereen. De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die dat programma moeten concretiseren, hebben nog weinig zichtbaarheid gekregen en zorgen dus ook niet voor de politieke impact die voor echte verandering zou kunnen zorgen.

De VN zelf hebben op internationaal vlak een aantal ambassadeurs voor deze Global Goals of SDG’s “benoemd”, waaronder koningin Mathilde, Lionel Messi, Shakira en Jack Ma –de ondernemer achter het Chinese internetbedrijf Alibaba. Het Federale Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en The Shift, het Belgische platform waar bedrijven en ngo’s samen werken aan een duurzame wereld, besloten om ook in België acht SDG-ambassadeurs te benoemen.

De acht ambassadeurs zijn actief in diverse maatschappelijke sectoren en ze bestrijken verschillende terreinen van duurzame ontwikkeling: zowel de sociale ontwikkeling, de ecologische zorg, de economische actoren als vrede en rechtvaardigheid komen aan bod.

De organisaties werden verkozen via een dubbele selectieprocedure. Een nominatiecomité, bestaande uit 17 experten uit het middenveld, stelde eerst een lijst met organisaties op die volgens hen het meeste potentieel hebben om de sdg’s in België te promoten. Uit deze longlist verkoos een jury van communicatie-experts dan acht organisaties die het best een groot publiek kunnen bereiken. De jury heeft per thema People, Planet en Prosperity één Nederlandstalige en één Franstalige organisatie aangeduid, evenals twee organisaties die actief zijn rond het thema Peace & Justice.

Dit zijn de 8 ambassadeurs

(c) The Shift

 

GoodPlanet is een (internationale) organisatie die jong en oud probeert te inspireren om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen.

Bond Beter Leefmilieu is de ongebonden federatie van Vlaamse milieu- en natuurverenigingen. BBL zal vooral de eigen achterban sensibiliseren voor het internationale verhaal achter de sdg’s en de link aantonen met de eigen werking en prioriteiten.

Duo for a Job is een vereniging die actief is in het domein van sociaal-professionele integratie en permanent onderwijs. Zij willen duidelijk maken dat betere kansen voor iedereen op waardig werk een crucuale bijdrage vormt tot duurzame ontwikkeling, en ze mikken op concrete engagementen vanuit en voor hun doelpubliek.

Stad Gent stimuleert als lokale overheid zoveel mogelijk initiatief van haar meer dan 255.000 inwoners en 72.000 studenten om zo te werken aan een open, solidaire, duurzame, wijze en kindvriendelijke stad. Gent wil beter scoren op diverse domeinen van de sdg’s, en wil daarvoor niet alleen zoveel mogelijk burgers activeren, maar ook andere steden en gemeenten uitdagen met een creatieev campagne.

Mouvement Action Paysanne brengt boeren, boerinnen en burgers samen om agroecologische landbouw en voedselzekerheid te verdedigen. Ze vormen jonge mensen die aan boerenlandbouw willen beginnen en organiseren een boerenmarkt op het moment dat de grote commerciële landbouwbeurs in Libramont.

Colruyt Group wil sensibiliseren rond het belang van duurzame ontwikkeling en van de sdg’s in het bijzonder zowel bij de leiding als bij de medewerkers van de verschillende bedrijven onder de groep, en zoekt ook een manier om de bredere kring stakeholders aan te spreken.

Centre National de Cooperation au Developpement en 11.11.11 zijn de respectievelijk Franstalige en Nederlandstalige koepels van de Noord-Zuidbeweging in dit land. Zij zijn evidente belanghebbenden om het verhaal van een mondiale duurzame ontwikkeling breed uit te dragen, maar zullen ook werk maken van sensibilisering over de universaliteit van de sdg’s: duurzame ontwikkeling wordt steeds meer ook een opdracht voor het Noorden.

In het persbericht waarin The Shift en FIDO de acht ambassadeurs bekendmaken, zegt David Leyssens, co-ceo van The Shift: ‘Deze campagne beoogt meer dan enkel de bekendheid van de sdg’s in België te vergroten. Ze moet ook andere organisaties doen inzien dat ze hun inspanningen rond duurzaamheid kunnen verbeteren door ze te linken aan dit globale kader. De echte impact van de campagne zal dus blijken uit de mate waarin organisaties via de sdg’s mee hun steentje bijdragen aan een duurzamere wereld tegen 2030.’

Dieter Vander Beke, directeur van het FIDO, benadrukt dat de ‘SDG Voices er zijn om iedereen te inspireren en aan te sporen om mee te helpen werken aan een duurzame toekomst.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.