Herfst 2015

Op woensdag 2 september is het herfstnummer van MO*magazine verschenen. De focus van dit nummer ligt op religie en politiek. Ontdek hier de inhoud.

  • © MO* De focus van dit nummer ligt op religie en politiek. © MO*
  • © MO* De focus van dit nummer ligt op religie en politiek. © MO*
  • © Lisa Develtere Tanzania ziet te weinig terug van zijn tanzaniet. © Lisa Develtere
  • © Bart Lasuy De waarden en normen van kunstenaar Pascale Tayou. © Bart Lasuy
  • © Fatinha Ramos De mens en zijn geloof. © Fatinha Ramos
  • © Lectrr De cartoon van Lectrr. © Lectrr

Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 5,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 20.

Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

TRENDS

Voorwoord: De hemel op aarde - door Gie Goris
De machthebbers van deze wereld beloven de hemel op aarde tegen 2030 terwijl ze in 2015 het tegenovergestelde doen

Opvallende trends deze herfst
Guatemala. Het Internet of Things. Koerdistan. Nigeria. Koude Oorlog. Podemos.

In beeld: De zomer van de Griekse eilanden - door Jonas Van Boxel en Georgios Makkas
Het Griekse drama beheerste de zomer. Eerst kwam de ene na de andere beslissende dag voor Griekenland, daarna moest de linkse regering in Athene haar vernedering door de eurolanden uitzweten.

Geld genoeg, maar het is onvindbaar voor het Zuiden - door Gie Goris
Op 25 september komen de wereldleiders in New York samen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) af te kondigen, een soort mondiale regeerverklaring voor de periode 2015-2030. Om die ambities te realiseren is veel geld nodig en de officiële ontwikkelingshulp is ontoereikend. De oplossing? Betere belastingen, meer privé-investeringen en productievere aanwending van remittances. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gerealiseerd, leerde Gie Goris op een cruciale VN-conferentie in Addis Abeba in juli.

Zonder sociale bescherming is het leven een loterij - door Kaja Verbeke
Maar liefst driekwart van de wereldbevolking dient zich zorgen te maken bij ziekte, verlies van werk of oogst, of over de mogelijkheid om ooit op pensioen te kunnen gaan. Iedereen heeft in zijn leven weleens sociale bescherming nodig, maar voor de meesten is het geen vanzelfsprekendheid.

Tanzania ziet te weinig terug van zijn tanzaniet - door Lisa Develtere
In de mijnen bij Mererani in het noorden van Tanzania zoeken mijnwerkers koortsachtig naar tanzaniet. Iedereen hoopt op een dag een mooi groot exemplaar van de unieke edelsteen te vinden en in één klap stinkend rijk te worden. De laatste jaren neemt de overheid extra maatregelen om zoveel mogelijk van de tanzanietopbrengst in eigen land te houden.

Het derde mandaat - door Kris Berwouts en Roland Rugero
Europese landen en de Afrikaanse Unie reageerden categoriek negatief op de ambitie van de Burundese president Nkurunziza om voor de derde keer verkozen te worden. Is een derde ambtstermijn dan slecht voor de democratie? We hadden het aan Angela Merkel kunnen vragen, of aan de Oegandese president Museveni, die in Burundi moet bemiddelen, maar zelf al dertig jaar aan de macht is. We vroegen het integendeel aan Kris Berwouts en Roland Rugero.

FOCUS

In beeld: Hedendaagse propaganda met een oud verhaal - door Gie Goris en Amir Cohen
Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. Een joodse kolonist, verkleed als clown, vermaakt kinderen naar aanleiding van het Poerimfeest.

Essay: In Gods naam - door John Vandaele
Waarom zijn vele mensen zo religieus? En leiden religies tot geweld? Een verkenning van een actueel onderwerp.

Het gelaat van religieuze politiek - door onze redactie
Overal ter wereld speelt religieuze politiek een belangrijke rol in de samenleving. Vaak leidt dat tot conflict, omdat de sacrale ideeën weinig compromissen verdragen. Wie zijn de mannen – inderdaad, vooral mannen – die deze politiek gestalte geven?

Karen Armstrong over religie en geweld: ‘Het ligt niet aan de godsdienst, maar aan de menselijke natuur’ - door Gie Goris
Sinds 2001 wordt politiek geweld in toenemende mate in verband gebracht met moslims. In het Westen groeit de overtuiging dat religies de bron zijn van alle geweld. De Britse religiewetenschapster Karen Armstrong schreef er een dik boek over. Wij lazen het en halen er drie belangrijke stellingen uit.

De religieuze factor in het conflict in Oekraïne - door Julie Reniers
Christelijke extremisten die in Jezus’ naam de wapens opnemen en hun medemens te lijf gaan: een fenomeen uit lang vervlogen tijden? Niet dus. In de oostelijke Oekraïne vechten onder meer het Russisch-Orthodoxe Leger en zelfverklaarde “Christelijke Taliban” een bloedige strijd uit. Tegelijk strooit zowel de regering in Kiëv als het Kremlin gretig met religieuze symboliek, en zitten de verschillende kerken van het Oosten elkaar in de haren. Een blik op de nieuwe godsdienstoorlogen in Europa.

Hoe Democratisch of Republikeins zijn de Amerikaanse katholieken? - door Kenneth M. Weare
Struikelt Hillary Clinton over de katholieke kiezers? De macht van de conservatieve protestantse kiezers binnen de Republikeinse Partij is algemeen bekend. Maar hoe zit het met de katholieke kiezers, die eerder voor de Democratische Partij plegen te stemmen? Strooit de campagne van de katholieke hiërarchie tegen abortus en homohuwelijk zand in Clintons verkiezingsmachine?

Khorasan, mythische moslimnatie in Centraal-Azië - door Gie Goris
Sinds vorige zomer maakt het concept van een kalifaat opnieuw deel uit van het dagelijkse taalgebruik. Ook dit jaar valt de uitbreiding van de jihadistische woordenschat onder de letter k. Wat is Khorasan?

De Moslimbroeders: vroom of vijand? - door Najet Boulafdal
Even lang als de Moslimbroederschap bestaat, bijna een eeuw intussen, wordt ze gewantrouwd door westerse en Arabische overheden. Voor velen staat de Moslimbroederschap voor religieus extremisme, dat vaak gepaard gaat met geweld. Is dat ook zo?

Boeddhistische pogroms tegen moslimminderheid in Myanmar - door Hans Hulst
Moslimvluchtelingen zijn een speelbal in een duister politiek spel in Myanmar (Birma), op de drempel van mogelijk historische parlementsverkiezingen. Hans Hulst is auteur van enkele boeken over Myanmar en leidt er op dit moment het blad Frontier. ‘Zelfs het woord “Rohingya” is taboe in Myanmar. En tijdens de recente volkstelling werd het hun verboden zichzelf te identificeren als Rohingya.’

Van Jorge Bergoglio tot paus Franciscus - door Alma De Walsche
Het is lang geleden dat het hoofd van de katholieke kerk zichzelf zo dynamisch en politiek op de internationale agenda zette. Maar wie is paus Franciscus, né Jorge Bergoglio? En hoe revolutionair is deze heilige man? MO* ging naar zijn vaderland Argentinië, op zoek naar Bergoglio en de context die hem gevormd heeft.

De alevitische onverzettelijkheid: ‘Wie zal ons het best beschermen: Turkije of Iran?’ - door Tine Danckaers
Twintig procent van de Turken behoort tot het alevitisme, een stroming binnen de sjiitische islam die de Turkse staat weigert te erkennen. De zogenaamde “Alevitische opening” die de regerende AKP maakte, is intussen stilletjes weer gesloten. Sinds de protesten in Gezi in 2013 staat de alevitische kwestie echter opnieuw op de politieke en maatschappelijke agenda. Tine Danckaers luisterde in Turkije naar verhalen over het onverwerkte verleden en de maakbare toekomst van de Turkse alevieten.

Het Laatste Woord: Bittere vruchten - door Mustafa Kör
Religieus fanatisme is van alle tijden, van de Maya’s die hele dorpen opofferden, tot publieke verbrandingen in het hart van het negentiende-eeuwse Parijs.

VERHALEN

In beeld: Waar liefde illegaal is - door Robin Hammond

Het hotel van de hoop - door Salvatore di Rosa en Raf Sauviller
Meer dan vijftien jaar na zijn feitelijke onafhankelijkheid is Kosovo een mislukte staat, waar corruptie, armoede, racisme en etnische verdeeldheid de ontwikkeling van een democratische rechtsstaat onmogelijk maken. Zo’n honderdduizend Kosovaren probeerden het afgelopen jaar die uitzichtloosheid te ontvluchten, maar in de groene rand rond Pristina werkt een Zwitser samen met Serviërs, Roma en Albanezen aan een nieuw Kosovo. Welkom in het hotel van de hoop.

De waarden en normen van Pascale Tayou: ‘Ik ben al Europeaan als ik in Afrika ben’ - door John Vandaele
“Gek” worden om te kunnen zeggen wat moet worden gezegd: dat is het kleed dat veel artiesten in Afrika en elders aantrekken. De Gentse kunstenaar Pascale Marthine Tayou spreekt over de problemen van onze tijd. ‘Ik ben geen politicus maar raak wel politieke thema’s aan.’

Tien dingen die u nog niet wist over islamitische scholen - door Najet Boulafdal
Kleine meisjes in boerka en jongetjes met een fanatieke blik die Koranverzen opdreunen. De klaslokalen karig ingericht, geen tekeningen of andere afbeeldingen aan de muren, geen kinderliedjes die opklinken. Af en toe verbrandt de directeur de vlag van een westers land en dat is dan het hoogtepunt van de dag. Terwijl België nog steeds elites wil afleveren in het katholieke onderwijs, roept het idee van islamitische scholen schrikbeelden op. Terecht?

Recensie: Waarheen gaat het Rijk van het Midden? - door John Vandaele
Het stond in de sterren geschreven dat een land dat in zijn eentje een vijfde van de wereldbevolking vertegenwoordigt ooit zijn plaats in de wereld zou opeisen. Maar hoe machtig is China intussen eigenlijk?

Recensie: Wat drijft jihadisten? - door Gie Goris en Kristof Clerix
Wat motiveert de extremistische jihadi’s van IS en Al Qaeda? En wat drijft de Syriëstrijders om vanuit het comfortabele Westen naar het front in het Midden-Oosten te trekken en daar deel te nemen aan gevechten en executies? Deze vragen hebben in het Westen een ware opinie- en duidingsindustrie doen ontstaan.

Recensie: Hete nieuwe wereld - door Alma De Walsche
De afgelopen maand juni was de warmste juni sinds de metingen in 1880 begonnen. Dat meldt de gezaghebbende Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration. Dat is niet zomaar anekdotiek, zoals klimaatveranderingsontkenners hardnekkig volhouden. Maar we kijken beter naar meer dan alleen de thermometer.

Ten slotte: Lectrr

Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (€ 5,5) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts € 20.

Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.