Bolivia: Klimaattop van de Volkeren

De Boliviaanse president Evo Morales zit in april een Wereldconferentie van de Volkeren voor met de bedoeling een wereldwijd referendum over het klimaatthema tot stand te brengen. MO* ontmoette Alexandra Flores van de Fundación Solón, getuige voor Broederlijk Delen tijdens de voorbije vastencampagne over het klimaat.
  • Lisa Van Damme Alexandra Flores van de Fundaci Lisa Van Damme
Hoe ervaart men de klimaatwijziging in Bolivia?
Alexandra Flores: De vertrouwde landbouwcycli zijn helemaal verstoord en vooral watervoorziening wordt problematisch. Het regent niet meer, of juist heel veel. Sinds 1990 hebben we af te rekenen met een veel intenser El Niño-fenomeen, waardoor de schade veel groter is. Oogsten mislukken en de voedselzekerheid komt in het gedrang. De boeren kunnen al die verliezen niet aan en stoppen met boeren. Daarom denkt de regering er nu aan om een landbouwverzekering in te voeren om de boeren weerbaarder te maken tegen de opwarming. Het klimaat versterkt ook de migratie, intern en extern.
Uw organisatie en ook president Morales in Kopenhagen noemen de klimaatcrisis een beschavingscrisis.
De klimaatcrisis is een direct gevolg van het huidige ontwikkelingsmodel en het heersende economische systeem. Het kapitalisme geeft niet om Moeder Aarde en om alle systemen die op deze planeet samenleven. Alleen winst maken telt. Die kritiek op het kapitalisme brengt ons bij de concepten van klimaatschuld en klimaatgerechtigheid.
Het zijn de rijke landen die de planeet vervuild hebben en de grootste verantwoordelijkheid dragen, maar die nooit hun eigen ontwikkelingsparadigma ter discussie stellen of bedreigd willen zien. Wij vragen niet het recht om meer te mogen vervuilen. Wij willen wel een waardig en goed leven, op basis van een nieuw paradigma van respect voor de mensen.
Wat vraagt u aan Europa?
Wij vragen geld voor verzachting van een aanpassing aan de gevolgen van de klilmaatcrisis. Geld dat niet door de Wereldbank of het IMF wordt beheerd, maar in het kader van de VN-klimaatconventie en met inspraak van de diverse landen. We weten overigens ook dat niet alles met geld betaald kan worden. Wat is de prijs van water? Van zuivere lucht? Van vruchtbaar land?
Wij willen ook het debat over fundamentele waarden opnieuw op de agenda zetten. De bedoeling van de Wereldconferentie van 20 tot 22 april in Cochabamba is om het thema open te trekken, voorbij de kapitalistische logica van geld en de markt, en het meer over waarden te hebben. Zo willen we een bijdrage leveren op de weg naar de klimaatconferentie in Mexico, eind dit jaar.
Lees het volledige interview

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.