Dossier Welke toekomst voor de boer?

Het leven van een boer is hard. De concurrentie door industriële holdings is moordend en dwingt tot schaalvergroting en intensivering van de landbouw. In Europa gooien dagelijks driehonderd boeren hun kap over de haag en worden onvoldoende vervangen door jongeren. Want wie wil er nog boeren?

zo 11/03
© Reporters
De landbouw van morgen heeft pas toekomst als hij de kringloop sluit en van afval voedsel maakt. ‘De grote uitdaging is om de uitstoot van broeikasgassen om te buigen in de opslag van koolstof. Als we boeren met respect voor de bodem, dan lukt dat.’
vr 09/03
© Xander Stockmans
Gedwongen door armoede verkopen Roemenen hun gronden aan buitenlandse investeringsgroepen. De grondroof in de graanschuur van Europa komt hard aan, stelde Pieter Stockmans vast.
do 08/03
© Mathieu Asselin
Monsanto is een van de bekendste, en vooral beruchtste, multinationals ter wereld. De naam van het bedrijf roept meteen associaties op: zaden, ggo’s, glyfosaat (Roundup!) en rechtszaken. Bij deze zaken waren 410 boeren en 56 kleine landbouwbedrijven betrokken’, schrijft kunstenaar Mathieu Asselin in zijn boek Monsanto®: Une enquête photographique.
do 08/03
© Panos Pictures / Kacper Kowalski
De Europese Unie heeft een productieve landbouw die makkelijk de eigen bevolking weet te voeden. Maar is het ook een duurzame landbouw, en levert hij zijn boeren een fatsoenlijk inkomen op?
wo 07/03
© RWikiAgri - Antoine Jeandey
Een stille epidemie wordt het genoemd. Zelfmoord onder boeren. Geruisloos verdwijnt de boer. ‘Hij stopt zelf of stapt uit het leven’, maar de ironie wil: de productie zelf stijgt. ‘Wie zijn de doden dan? Collateral damage?’
wo 21/03
© Gie Goris
Als landbouw en voedselvoorziening in de toekomst érgens voor een uitdaging komen te staan, dan wel in India. De indrukwekkende economische groei heeft nog niet geleid tot het uitbannen van honger en ondervoeding, terwijl de bevolking aangroeit tot 1,7 miljard in 2050 en de klimaatverandering de al amechtige landbouw verder bedreigt. Een kort overzicht in cijfers.