Dossier Pakistan 2018: Jaar van de Pasjtoen?

In januari kwamen Pasjtoenen geweldloos in opstand tegen militair en terroristisch geweld. In mei werd het koloniale statuut voor 7 Pasjtoense districten na meer dan 140 jaar afgeschaft. In juli won Imran Khan de verkiezingen. Hij is zelf Pasjtoen en heeft zijn machtsbasis vooral in Pasjtoens gebied. Wat gebeurt er in Pakistan?

di 04/09
© Seamus Murphy / Panos
Ik ben bijna 63, zit 28 jaar in het vak, en leer nog elke dag bij. Door schade en schande. Dat is het verhaal van mijn recente trip waarin ik verslag zou uitbrengen vanuit “de gevaarlijkste plek ter wereld”, om Barack Obama te citeren: de tribale gebieden op de Pakistaans-Afghaanse grens. Hoe een en ander tot stand kwam, en niet liep zoals voorzien.
vr 31/08
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Magnur Masood uit Zuid-Waziristan vindt dat Pasjtoenen uit de stammengebieden dezelfde mensen- en burgerrechten hebben als alle andere Pakistanen
vr 31/08
Nida Afridi en Zohra Nawaz Wazir zijn “moedige stamzusters’: politiek actieve feministen van Pasjtoense afkomst
vr 31/08
Ismat Shahjahan is een radicaal linkse activiste die zich zowel inzet voor de Awami Workers Party als voor de PTM, de Pasjtoense Beschermingsbeweging
vr 31/08
© Reuters
Het zou weleens de minst opgemerkte belangrijkste beslissing van het jaar kunnen zijn: de afschaffing van een koloniaal statuut voor zeven stammendistricten op de grens van Pakistan en Afghanistan. Dat statuut schiep namelijk de ruimte voor allerlei gewapende extremisten om er hun hoofdkwartier, trainingskampen en terugvalbasissen te installeren.
vr 31/08
Gie Goris
Nasrullah Jan Wazir, directeur van de Pashto Academy aan de University of Peshawar, heeft verrassende ideeën over de Pasjtoe-cultuur
di 07/08
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Imran Khan wordt formeel voorgedragen als nieuwe premier van Pakistan. De grote oppositiepartijen beraden zich nog hoe ze de nieuwe sterke man het leven en het bestuur zuur kunnen maken, maar daar zal de realiteit zelf wel voor zorgen. Want ook al is vriend en vijand het erover eens dat de overwinningsspeech van “IK” veelbelovend was, Pakistan blijft een economisch en politiek mijnenveld.
zo 22/07
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Pakistan is met 210 miljoen inwoners het tweede grootste moslimland ter wereld. Gelegen tussen India, Iran en China, verdient het alle aandacht. Zeker nu op 25 juli 106 miljoen Pakistanen een nieuw nationaal parlement en nieuwe provinciale parlementen kiezen .
za 07/07
CC Governement of Pakistan
Nawaz Sharif en zijn PML-N partij dreigen de grootste slachtoffers te worden van het eerste Panama Papers datalek. Na een langdurig en bochtig juridisch parcours is de Pakistaanse ex-premier veroordeeld tot tien jaar gevangenis en een boete van 9 miljoen euro. De uitspraak valt drie weken voor de parlementsverkiezingen.
di 03/07
© Reuters / Akhtar Soomro
Een aanslag die twintig levens kost, is wereldnieuws, ook als hij in Afghanistan of Pakistan plaatsvindt. Een volksbeweging tégen aanslagen in die twee landen duurt nu al maanden, zonder veel ophef in de internationale media. En dat is onterecht.