Geen tijd om oud te worden

© Brecht Goris

 

Dat de Chinezen niet vies zijn van technologie en dat ze sociale media omarmen is niet echt een nieuw gegeven. Geregeld komt het onderwerp in de Vlaamse media. Intussen weten we dat de beurswaarde van het Chinese bedrijf Tencent (o.a. producent van de succesvolle app WeChat) sinds vorig jaar groter is dan Facebook.

China wordt steeds meer een cash-loze maatschappij omwille van internetbetaling Alipay via telefoon. Vandaag kunnen Chinese toeristen in sommige chocoladezaken aan de Grote Markt van Brussel ook al hiermee betalen. De impact van WeChat is ook sommige overheden niet ontgaan. Zo heeft Wallonië een Chinese blogster in dienst genomen om het toerisme in het Zuiden van ons land te promoten via WeChat.

Maar de internetrevolutie is niet enkel beperkt tot de millennials en de actieve bevolking. Ook ouderen worden meer en meer aangespoord om gebruik te maken van sociale media. Steeds meer diensten worden uitsluitend aangeboden via internet.

Vorig jaar telde China 700 miljoen internetgebruikers (ook wel netizens genoemd) waarvan slechts 4,8% zestigplussers. Er wordt gewerkt aan een inhaalbeweging.

Als ouderen niet mee zijn met de technologische omwenteling, dan worden ze uitgesloten van de maatschappij. Vorig jaar telde China 700 miljoen internetgebruikers (ook wel netizens genoemd) waarvan slechts 4,8% zestigplussers. Er wordt gewerkt aan een inhaalbeweging.

In 2016 had 55% Amerikaanse vijftigplussers een smartphone tegenover 30% Chinezen. Maar intussen hebben bedrijven, de overheid en gemeenschapscentra de “grijze” niche ontdekt. Taobao, de online winkel van de Chinese technologiereus Alibaba, heeft een speciale app ontwikkeld voor ouderen, die hen toelaat online te winkelen en sociaal contact te houden met familie en vrienden. Bovendien heeft het bedrijf twee nieuwe werknemers van boven de 60 aangeworven om deze app te evalueren.

Alibaba is niet het eerste of enige bedrijf dat inspeelt op de kansen in de zilveren economie. Nestlé, IBM, Apple zijn reeds op deze kar gesprongen. Maar China biedt een grote uitdaging omwille van de expansie van de “grijze muur”. Dit jaar telt China 255 miljoen zestigplussers. In 2030 zal dit stijgen tot 280 miljoen (20% van de bevolking) om te culmineren in 2055 met 400 miljoen Chinezen of 27% van de totale bevolking ouder dan zestig.

Dit is een gigantische uitdaging! Het gebruik van sociale media is één van de manieren om dit fenomeen van senioritis aan te pakken. Door hen wegwijs te maken in het digitaal tijdperk blijven ze voeling houden met de familie en samenleving. Maar sociale media alleen zal onvoldoende zijn om de ouderen uit hun isolement te halen en hen langer jong en vitaal te houden. Zo is op dit ogenblik zelfmoord van ouderen op het platteland een acuut probleem.

Naast sociale media investeert de overheid in het bouwen van homes waar eenzame ouderen die niet langer op hun kind kunnen rekenen, terecht kunnen. Een bijzonder populaire maatregel is het universitair onderwijs voor senioren. Een instelling gericht op ouderen dateert van de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Maar sinds kort is deze instelling in een stroomversnelling gekomen.

De zestigplussers van nu weigeren om hun dagen te slijten met mahjong te spelen of de hele dag door te roddelen met vrienden.

De zestigplussers van nu weigeren om hun dagen te slijten met mahjong te spelen of de hele dag door te roddelen met vrienden. Omwille van een betere gezondheid en een hogere opleiding dan hun voorgangers willen ze opnieuw studeren. In sommige universiteiten zoals de Hebei University voor ouderlingen in Tianjin was er zo een stormloop aan inschrijvingen dat de selectie beslecht werd met een loterijsysteem.

Op dit moment telt China 7 miljoen seniorenstudenten, verdeeld over 60,000 universiteiten. Vorige maand maakte een zekere Miss Qi, een 73-jarige gepensioneerde docent furore op sociale media met haar filmpje op de videowebsite Miaopai. In deze video praat ze honderduit over haar huidig leven als rugzakreiziger. Ze kreeg ontelbare positieve reacties op haar video, die maar liefst 11 miljoen keer is bekeken.

In plaats van thuis te zorgen voor haar 92 jarige moeder of kleinkinderen reist ze China en de wereld rond en komt ze (graag) in contact met jonge mensen. Het spreekt voor zich dat Ms. Qi een uitzonderlijke vrouw is, maar de positieve reacties op haar onconventionele levenswijze tonen dat het merendeel van Chinezen over de nodige openheid en verbeelding beschikken om te denken over een andere invulling van het ouder worden of juister nog niet oud worden. En is dit geen aanstekelijk idee? We verouderen ook in sneltempo. In 2050 zal 27% van alle Europeanen zestigplussers zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Antropologe

    Ching Lin Pang is antropologe verbonden met Universiteit Antwerpen en KU Leuven. Met een open blik bestudeert ze de hedendaagse ontwikkelingen in Azië met een focus op China.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.