Italië, Europa's toegangspoort voor vrouwenhandel

Vrouwen met misdadig grote winstmarges

© Isabell Zipfel

Ze staan langs de kant van de weg net buiten de stad en bij treinstations, in Milaan, Rome of Palermo. Ze verkopen hun lichaam. En ze verkopen het goedkoop. Ze hebben weinig keuze. Ze zijn seksslavinnen, in het hart van Europa.

Duizenden Afrikaanse vrouwen en meisjes worden Europa binnengesmokkeld en in de prostitutie gedwongen. Italië is de spil van deze handel. Hoewel onder Matteo Salvini het immigratiebeleid werd aangescherpt, is het schiereiland in de Middellandse Zee de Europese toegangspoort voor de vrouwenhandel geworden.

De meeste slachtoffers komen uit Nigeria. Nadat ze daar gerekruteerd zijn, brengen smokkelaars hen naar Libië. Van daaruit maken ze de overtocht naar Italië, waar het merendeel in Palermo belandt, het Italiaanse epicentrum van de seksslavernij. Vanuit Palermo worden de vrouwen verspreid over de rest van Europa.

De slachtoffers worden almaar jonger. Meisjes van twaalf en dertien jaar zijn al lang geen uitzondering meer.

Volgens het recentste rapport van de Verenigde Naties over drugs en criminaliteit is de vrouwenhandel aan het opleven. Samen met de handel in wapens en drugs is het een van de winstgevendste criminele activiteiten. Er vallen grote winsten te maken met relatief kleine risico’s. Volgens schattingen zo’n dertien miljard euro per jaar.

80 procent van de vrouwen die naar Italië worden gesmokkeld, is afkomstig uit Nigeria. Het probleem wordt steeds nijpender: de Internationale Organisatie voor Migratie zag de afgelopen jaren de vrouwenhandel toenemen met 600 procent. Waar in 2014 nog slechts 1500 vrouwen Italië werden binnengesmokkeld, stond de teller voor 2016 op 11.000. De slachtoffers worden ook almaar jonger. Meisjes van twaalf en dertien jaar zijn al lang geen uitzondering meer. Experts gaan ervan uit dat de meesten van hen in de prostitutie terechtkomen.

In Nigeria worden de meisjes gerekruteerd door de Black Axe, een misdaadorganisatie met hoofdkantoor in de Ballarò-wijk in Palermo. De organisatie werkt in Italië samen met de lokale maffia zoals de Camorra, de ‘Ndrangheta of de Cosa Nostra. Het legt hun dan ook geen windeieren, een groot deel van de opbrengsten uit de vrouwenhandel gaat naar de maffiosi.

De Nigeriaanse misdaadorganisatie is intussen wijdverspreid over heel Europa, met name in de prostitutie, en is berucht om haar buitensporige geweld. Ze deinst niet terug voor verminkingen, folteringen of executies.

In Nigeria worden de meisjes afgekocht van hun familie en wordt hun een aantrekkelijke baan in Europa beloofd. Het akkoord wordt veelal bezegeld door een voodooritueel. Tijdens de ceremonie moeten de meisjes zweren te gehoorzamen en nooit naar de politie te gaan. De smokkelaars krijgen zo de volledige controle over de jonge slachtoffers.

Vervolgens worden de meisjes door de Sahara gejaagd tot in Libië. Tijdens de tocht worden ze systematisch gefolterd, misbruikt en verkracht. Vanuit Libië gaan ze naar Italië, waar ze in de handen van een “madam” terechtkomen. Die is vaak zelf een voormalige prostituee die de meisjes in dienst neemt en voor haar laat werken tot hun schulden, soms tot 80.000 euro, zijn afgelost. Het trauma daarentegen raken ze nooit nog kwijt.

Dit artikel werd geschreven voor het lentenummer van MO*magazine. Voor slechts €28 kan u hier een jaarabonnement nemen!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.