Zware besparingen in Portugal botsen op rechtse weerstand

De zware besparingen in Portugal botsen ook in de rechtse regeringspartij van premier Pedro Passos Coelho op steeds meer weerstand. De regering heeft alleen maar oog voor besparingen en jaagt zo tienduizenden Portugezen naar Brazilië, klinkt het.

In het derde kwartaal van dit jaar lag het bruto binnenlands product (bbp) in Portugal 1,7 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar. De economie in de EU groeide gemiddeld met 1,4 procent.

Ook de rechtstreekse buitenlandse investeringen in Portugal daalden, met 46 procent, terwijl de daling in de EU gemiddeld 12 procent bedroeg.

Emigratie naar Brazilië

Het bevestigt de negatieve trend die een jaar geleden is ingezet. Elke dag moeten Portugese bedrijven de deuren sluiten. De werkloosheid zit dicht bij 13 procent. In zes maanden zijn meer dan 50.000 van de 11 miljoen Portugezen naar Brazilië getrokken, een emigratie die alleen overtroffen wordt door die in de achttiende eeuw, toen 850.000 mensen naar de toenmalige kolonie trokken.

“Het bevestigt wat al we wisten”, zegt socioloog Beatriz Rocha da Trindade. “Met ons belastinggeld betalen we de opleiding van jongeren die vervolgens naar het buitenland trekken bij gebrek aan antwoorden in eigen land.”

Sanering

De conservatieve regering van premier Pedro Passos Coelho heeft alleen maar oog voor de sanering van de openbare financiën en offert daarvoor de sociaaleconomische ontwikkeling op, zeggen critici. Dat zijn niet alleen academici, analisten en linkse politici.

Ook veel economen en bedrijfsleiders en zelfs politici in de partij van Passos Coelho stellen het regeringsbeleid ter discussie. Marcelo Rebelo de Sousa, Luís Marques Mendes en Manuela Ferreira Leite, de vorige leiders van de conservatieve PSD, verzetten zich tegen de blinde saneringspolitiek die geen rekening houdt met economische groei. De hoge belastingen en schaarse groei “verkleinen onze capaciteit om inkomsten te genereren.”, zegt Ferreira Leite, voormalig minister van Financiën.

Ook van de OESO kreeg Passos Coelho een veeg uit de pan. In haar maandag verschenen rapport over inkomensongelijkheid plaatste ze Portugal bij de slechtste leerlingen van de klas. Nergens in Europa is de ongelijkheid groter dan in Portugal, zegt de OESO.

Mario Soares

De huidige bestuurders “zijn absoluut niet geïnteresseerd in mensen, ze zien alleen cijfers”, zegt de socialist Mario Soares, president van 1985 tot 1995. In de begroting 2012 houdt de regering geen rekening met de bevolking en bespaart ze waar ze maar kan.

Volgens Soares is de crisis “in essentie een Europese crisis, die heel de Unie zal treffen, ook Duitsland.” Daarom “moet het economische en sociale model worden veranderd” en moet de Europese Centrale Bank de mogelijkheid krijgen om geld te drukken, net zoals dat in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gebeurt.

Dat zal zeker tot inflatie leiden, zoals de Duitsers vrezen, “maar als we zo arm zijn, dan is het niet de inflatie die we moeten vrezen”, zegt de oud-president.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.