Zonnepanelen op zee

Een van de nadelen van zonnecentrales is dat ze een grote oppervlakte aan land nodig hebben. Een Israëlisch bedrijf werkt daarom aan een drijvende variant, die net als windmolenparken op zee geplaatst kan worden.

Meer dan drie kwart van het aardoppervlak is bedekt met water, en windturbines hebben hun weg naar de open zee al gevonden. Zonnepanelen raken op water ook makkelijker overtollige hitte kwijt dan conventionele installaties op land. Reden genoeg om met drijvende zonnecentrales te beginnen, dachten ze bij het Israëlische bedrijf Solaris Synergy.

Het bedrijf bouwde al een prototype met een capaciteit van 1KW en won er vorige week een prijs mee in de internationale Clean Tech Open Ideas-competitie. Solaris Synergy wil nu een eerste drijvende zonnecentrale op grote schaal bouwen, met een capaciteit van 200 KW.

Maar er is ook heel wat twijfel over het idee. Deskundigen wijzen erop dat het onderhoud van de drijvende zonnepanelen een pak duurder zal worden dan bij zonnepanelen op land. Er zijn ook vragen over de impact op het milieu. Biologen hebben al aangetoond dat insecten massaal aangetrokken kunnen worden door zonnepanelen en sterven op het hete oppervlak. Het is ook nog niet duidelijk of de zonnepanelen bestand zijn tegen hoge golven en stormweer, of enkel op het kalmere water van meren gebruikt kunnen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.