Vliegtuigcrash klap voor Poolse mensenrechtenorganisaties

De vliegtuigcrash van afgelopen zaterdag, waarbij Polen president Lech Kaczynski en een groot deel van haar elite is kwijtgeraakt, betekent ook een enorme klap voor de mensenrechtenorganisaties in het land. Een aantal van de omgekomen overheidsvertegenwoordigers vervulden een belangrijke rol bij de strijd voor de mensenrechten in en buiten Polen.
Het Poolse regeringsvliegtuig verongelukte zaterdag bij de nadering van de luchthaven van de Smolensk, waar de Poolse leiders een herdenkingsdienst zouden bijwonen.

Homorechten



Een van de omgekomen politici is de Poolse homoactiviste Izabela Jaruga-Nowacka. Volgens Marta Abramowicz, voorzitter van de Poolse Campagne tegen Homofobie was Jaruga-Nowacka één van de meest uitgesproken supporters van de homobeweging. In 2004 en 2005 maakte ze deel uit van de regering en was ze een van de belangrijkste stemmen in de strijd tegen de toenemende homofobie in het land.

Jaruga-Nowacka liet zich meermaals zeer kritisch uit over uitspraken van president Kaczyński, die als burgemeester van Warschau een demonstratie van homoseksuelen verbood.

Poolse minderheden



De omstreden Poolse president, die zich ooit liet ontvallen dat hij homoseksualiteit zag als een bedreiging voor het voortbestaan van de mens, kreeg wel veel lof voor zijn inzet voor Poolse minderheden in omliggende landen als Wit-Rusland en Litouwen. Kaczyński veroordeelde het beleid van de Wit-Russische, dictatoriale president Aleksander Loekasjenko en sprak met andere Europese leiders over de onderdrukking van de Poolse minderheid in het buurland.
Kaczyński kwam ook op voor de rechten van de Litouwse Polen in hun taalstrijd voor tweetalige straatnaamborden en de Poolse spelling op identiteitskaarten en paspoorten.

Ondanks zijn inzet voor deze Poolse minderheden zou de nationalistisch-conservatieve Kaczyński tijdens de verkiezingen dit jaar weinig kans hebben gehad herkozen te worden. In de peilingen lag hij ver achter op parlementsvoorzitter en waarnemend staatshoofd, Bronisław Komorowski.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.