Uruguay helpt Portugees gezondheidswezen uit de nood

De komende maanden reizen honderd Uruguayaanse artsen naar Portugal om daar in te springen in de openbare ziekenhuizen. Uruguay heeft een overschot aan artsen en Portugal doet alles om de deal voor het Zuid-Amerikaanse land nog aantrekkelijker te maken.
Het openbare gezondheidswezen in Portugal kampt met een tekort aan artsen omdat die liever in de lucratieve privé-sector werken. Vorig jaar gaven meer dan 600 artsen hun ontslag in openbare ziekenhuizen om in privé-instellingen te gaan werken.
De regering van premier José Sócrates heeft een ongewone oplossing gevonden: in september tekent ze een akkoord met de regering van het Latijns-Amerikaanse Uruguay om de vacatures in de openbare ziekenhuizen op te vullen. De Uruguayaanse artsen blijven voorlopig twee jaar en zullen vooral in de spoeddiensten werken – weinig populaire afdelingen waar jonge Portugese artsen liefst zo snel mogelijk vertrekken.
“Uruguay, het Zwitserland van Latijns-Amerika, heeft een medische faculteit van hoog niveau, een minister van Gezondheid die begrip heeft voor onze problemen en een overschot aan dokters”, legt de Portugese minister van Volksgezondheid, Antonio Correia de Campos, uit. Uruguay heeft 13.000 artsen voor 3,2 miljoen inwoners. Portugal 25.000 voor 10 miljoen mensen.
Uruguay verliest veel hoogopgeleiden aan het buitenland, maar in de medische sector lijkt dat nog niet meteen een probleem. Montevideo probeert ook voldoende compensaties uit de brand te slepen. De artsen die naar Portugal trekken, krijgen daar een bijkomende opleiding. Misschien gaat Portugal Uruguay ook medisch materieel leveren.
Tegenstand kan er komen van de machtige Portugese orde van geneesheren. Die probeert de privileges van de Portugese artsen zo goed mogelijk te beschermen. De beroepsorganisatie doet alles om het aantal artsen te beperken om zo de honoraria op een hoog peil te kunnen houden. Er zijn weinig studieplaatsen en de toelatingsvoorwaarden voor buitenlanders werden in de jaren 90 heel zwaar gemaakt.
Daar is de laatste jaren wel verandering in gekomen. Artsen en tandartsen uit Brazilië en Galicia, twee groepen die geen taalprobleem hebben om in Portugal te werken, zijn al goed vertegenwoordigd in het land. Volgens minister Correia de Campos werken er nu ongeveer 2.000 buitenlandse medici in Portugal. Onlangs erkende de overheid de diploma’s van 105 Oekraïense artsen.
Portugese jongeren omzeilen intussen het beperkte aantal studieplaatsen door zich massaal in het buitenland in te schrijven, vooral dan aan de nabije universiteiten van Salamanca en Santiago de Compostela. Voor het komende academiejaar schreven zich 50 Portugezen in aan de medische faculteit in het Galicische Santiago de Compostela, goed voor één zesde van de studieplaatsen. In Spanje leidde dat eerder deze week tot kritiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.