Tilburg werkt aan "klimaatschap"

Tilburg, de meest groene gemeente van Nederland, wil tegen 2045 klimaatneutraal zijn en daar wordt hard aan gewerkt.
Tilburg is verkozen tot meest groene gemeente van Nederland en wethouder Marieke Moorman is daar trots op. ‘We weten al heel veel over hoe het zou moeten, maar kennis omzetten in daden is vandaag de grote uitdaging’, aldus Moorman die eind januari de Conferentie van Tilburg over een “fair en green deal” opende. In de stad lopen momenteel projecten voor groene daken op bedrijfsgebouwen en een campagne voor propere vrachtwagens.
Zevenendertig bedrijven ondertekenden er de Klimaatverklaring en het bedrijf Fujifilms zal binnenkort vijf windturbines bouwen op het bedrijventerrein Vossenberg. Ook de kermis draait in Tilburg op groene stroom. Al die initiatieven maken deel uit van het langetermijnproject om Tilburg, een stad met 200.000 inwoners, tegen 2045 klimaatneutraal te maken.
Het traject wordt systematisch opgebouwd op basis van opeenvolgende klimaatprogramma’s. Een van de opvallendste initiatieven van het klimaatprogramma 2009-2012 is het idee van “het klimaatschap”, een breed netwerk dat de coördinatie van de ombouw van de stad op zich neemt. Pieter Biemans, verantwoordelijke klimaatbeleid bij de gemeente Tilburg: ‘Het klimaat is niet alleen een verantwoordelijkheid van de gemeente, wij willen dat in de toekomst alle partijen hun verantwoordelijkheid hierin opnemen.’ Om dat waar te maken, zijn acht samenwerkingsverbanden opgericht rond verschillende domeinen: duurzame energiediensten, huurwoningen, water en klimaatverandering, gezondheid en klimaatverandering, gedragsverandering, klimaat en ruimtelijke ordening, duurzame bedrijfsterreinen, en CO2-neutrale organisaties.   

Om de werking van die allianties te ondersteunen, wordt er een klimaatbureau opgericht, dat tegelijk een informatiepunt is voor burgers en bedrijven.  De concrete projecten werken zowel rond mitigatie (verminderen van de CO2-uitstoot), als adaptatie (aanpassen aan een stad die in de toekomst warmer zal zijn, op sommige momenten met wateroverlast zal kampen, op andere met waterschaarste).
Bedoeling is dat het volgende klimaatprogramma 2013-2016 niet meer door de gemeente maar door het klimaatschap zal geschreven worden. (adw)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.