Spanning in Soedan voor eerste verkiezingen

Het is heel spannend in Soedan. Of de eerste verkiezingen in 24 jaar in vrede zullen verlopen, is nog niet te voorspellen, aldus het hoofd van de uitvoerende commissie van de Afrikaanse Unie (AU).
Met nog twee maanden te gaan tot de presidents- en parlementsverkiezingen moeten de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie alle zeilen bijzetten om geweld tussen het noorden en zuiden van het land te voorkomen.
Voorzitter Jean Ping van de Afrikaanse Unie-commissie, het bestuur van de Unie, zei zondag op de jaarlijkse top in Ethiopië dat de vooruitzichten onvoorspelbaar zijn. “We doen niet of 2010 een jaar zonder crises wordt, maar Afrika hoopt zelf oplossingen voor de crises te vinden.” Volgens hem doet de Unie er alles aan om de Soedanezen bij te staan aan een duurzame vrede te werken.

Eerste vrije verkiezingen


Sinds 2005 is er een akkoord tussen het olierijke zuiden en de regering in Khartoem. Het zuiden heeft een semi-autonome status gekregen en de bevolking mag zich in 2011 in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid. Bovendien is afgesproken om de eerste vrije verkiezingen in twee decennia tijd te organiseren.
Een recent rapport van het Enough Project, dat vredeswerk doet om volkerenmoord te voorkomen,  waarschuwde echter dat zowel dat referendum als de komende verkiezingen niet vrij en eerlijk dreigen te verlopen. De kans op een nieuwe burgeroorlog is groot.
“De voorbereidingen voor de verkiezingen zijn in volle gang”, zei de Soedanese ambassadeur bij Ethiopië, Akuei Bona Malwal, “maar de (mogelijkheid tot) onveiligheid is een punt van zorg.” Hij zei dat hij hoopte op een goede coördinatie, opdat de “verkiezingen vreedzaam verlopen”, maar de veiligheid is voor Soedan essentieel.

Fraude


De regering in Khartoem heeft intussen drie presidentskandidaten, inclusief de enige vrouw, verworpen. Deze uitspraak werpt nog meer twijfel over de legitimiteit van de verkiezingen, die al zijn besmet door klachten van de oppositie over fraude, intimidatie en het kopen van stemmen door de regerende congrespartij.
President Omar El-Bashir, die wacht op een beslissing van het Internationaal Gerechtshof om hem te vervolgen voor oorlogsmisdaden in zijn land, zei onlangs dat zijn regering samen wil werken met Zuid-Soedan. Dat moet ook, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op de AU-top. “De volledige uitvoering van het vredesakkoord is in het belang van heel Soedan.” De VN is bereid om elke uitkomst van het referendum te respecteren, volgens Ban, maar heeft de voorkeur voor nationale eenheid. “Het zuiden heeft echter het recht om zijn eigen toekomst te kiezen.”
De voormalige president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, voorzitter van een hoge AU-commissie inzake Darfoer, benadrukte dat ook vrede in Darfoer nodig is voor eerlijke verkiezingen in april. En vrede in Soedan is noodzakelijk voor de rest van het continent. “Soedan grenst aan negen andere landen. Het moet een kracht worden voor stabiliteit en vrede in de hele regio.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.