Soedan rekent extreem hoge prijs voor gebruik olieleiding

Minder dan drie weken na de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan is ruzie uitgebroken met Soedan over de vergoeding voor het gebruik van olieleidingen. Soedan brengt aan Zuid-Soedan een exorbitante prijs in rekening: 33 dollar per vat olie.

Vorige week transporteerde Zuid-Soedan voor het eerst als zelfstandige natie olie, ondanks het ontbreken van een overeenkomst over de verdeling van de olie-inkomsten tussen beide landen.

Zuid-Soedan bezit 85 procent van de olie uit Zuid-Soedan en Soedan. Tot 9 juli werden de olieopbrengsten gelijk gedeeld. Nu Zuid-Soedan onafhankelijk is, geldt die deal niet meer, zegt Zuid-Soedan.

De twee landen moeten nog formeel overeenkomen hoeveel Zuid-Soedan moet betalen voor het gebruik van de olieleiding die door Soedan loopt. Er is echter al een bittere ruzie losgebroken over de tarieven die Soedan rekent voor de eerste transporten: zestien keer meer dan het hoogste tarief dat internationaal gerekend wordt. Soedan wil van Zuid-Soedan 33 dollar per vat zien. Volgens bronnen in Zuid-Soedan is het hoogste tarief dat internationaal gerekend wordt 2 dollar.

Nieuw budget

De algemeen directeur van het ministerie van Energie, Arkangelo Okwang, zegt dat op 18 juli een miljoen vaten het land uit getransporteerd zijn via de Soedanese pijpleiding. Zuid-Soedan produceert dagelijks 385.000 vaten olie.

Op 23 juli transporteerde Zuid-Soedan nog eens 600.000 vaten olie en Okwang verwacht hiervoor binnenkort een factuur.

Vorige week donderdag keurde het Soedanese parlement een herzien budget voor 2011 goed, waarin ook de verwachte inkomsten uit de doorvoer van olie uit Zuid-Soedan zijn verwerkt. Uit de cijfers blijkt dat Soedan verwacht dit jaar 2,6 miljard dollar (1,8 miljard euro) binnen te halen. Dat is bijna hetzelfde bedrag dat Soedan ontvangen zou hebben als de 50-50-overeenkomst over de deling van de olie-inkomsten nog zou bestaan.

Raffinaderijen

Zuid-Soedan heeft zelf geen pijpleidingen of raffinaderijen. Taban Deng Gai, gouverneur van de olierijke Zuid-Soedanese deelstaat Unity, noemt de voorwaarden van Soedan onacceptabel. Zelf een pijpleiding aanleggen is erg duur, zegt hij. “Dat kost tussen 1,5 en 3 miljard dollar (1 tot 2 miljard euro). Maar het is een mogelijkheid die we serieus zullen overwegen, gezien de voorwaarden van onze broeders in Noord-Soedan.”

Eerder al meldde David Loro Gubek, de plaatsvervangend minister van het Zuid-Soedanese ministerie van Energie, dat zijn land van plan is raffinaderijen te bouwen in de regio’s Upper Nile, Equatoria en Bahr al Ghazal.

 De raffinaderijen zouden olie moeten produceren voor binnenlands gebruik en de pijpleiding moet het mogelijk maken om Zuid-Soedanese olie te exporteren via de haven van Djibouti of Mombassa in Kenia, die dichterbij is dan de haven van Soedan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.