Soedan demobiliseert 180.000 soldaten

Soedan gaat meer dan 180.000 soldaten ontwapenen en re-integreren in de burgermaatschappij. Het belooft een traag en moeizaam proces te worden om de soldaten aan een ander inkomen te helpen.
“We plannen een demobilisatie over drie jaar van in totaal 182.900 soldaten in het oosten, noorden en zuiden van het land. Een operatie in Darfur is niet gepland,” zegt Adriaan Verheul, hoofd van het VN programma dat instaat voor de grootscheepse actie. “Dit wordt de grootste demobilisatie ter wereld,” voegt hij er nog aan toe.
Het plan is een belangrijk onderdeel van een vredesbestand uit 2005 tussen het noorden en het zuiden van het land. Dat bestand maakte een einde aan een van Afrika’s langstdurende burgeroorlogen. Deze eiste anderhalf miljoen mensenlevens, zes miljoen mensen moesten vluchten voor het geweld.
De helft van het aantal soldaten zal bij de noordelijke Soedanese Strijdkrachten (SAF) ontwapend worden, de andere helft bij het zuidelijke ex-rebellenleger Soedan Volksbevrijdingsleger (SPLA). De soldaten zullen elektronisch geregistreerd worden en zullen een medisch nazicht krijgen.
Vlak na de demobilisatie krijgen ze 300 euro, tien weken voedselporties voor een familie van vijf, en een pakket om een nieuw leven als burger aan te vatten. Hierin zitten wat basisspullen, bijvoorbeeld een opwindradio en een muskietennet. Later krijgt elke ex-soldaat re-integratiesteun van 1320 euro, inclusief beroepstraining om een nieuw beroep aan te leren, of steun om een klein bedrijfje of een boerderij op te zetten.

Enorme logistieke taak


De vredesopbouw in Soedan is een proces van lange adem. Vele waarnemers maken de bedenking dat de situatie in Darfur het vredesproces aanzienlijk kan destabiliseren, zeker nu president Omar al-Bashir op het punt staat aangeklaagd te worden voor genocide.
De spanning blijft hoog, vooral in de grensgebieden, waar de vijanden elkaars mankracht nauwlettend in het oog houden. In het grotendeels onderontwikkelde zuiden, een gebied groter dan Frankrijk maar bijna zonder geasfalteerde wegen, komen milities en zwaar bewapende burgers nog steeds veel voor. Zelfs een schijnbaar eenvoudige opdracht als de strijders naar de demobilisatiecentra brengen, vormt hier een enorme logistieke taak.
Het geld voor het plan, 291 miljoen euro, komt grotendeels van de VN en internationale donoren. Soedans deel bestaat uit 34 miljoen euro. Ashraf Jehangir Qazi, de topgezant voor de VN missie in Soedan (UNMIS), laat zich in een recent rapport optimistisch uit over het initiële verloop van het plan.
Een pilootproject start in november in de staat Blauwe Nijl, met aan beide kanten ongeveer duizend soldaten die ontwapend worden.

Vertrouwen winnen


Ongeveer de helft van de eerste 50.000 soldaten die voorgedragen zijn, zijn gewond of gehandicapt. Critici menen dan ook dat de actieve militaire kracht niet echt afgebouwd wordt. Van VN zijde wordt dit echter geminimaliseerd. “Geen enkele partij in een demobilisatieprogramma stuurt eerst zijn beste soldaten. Er moet vertrouwen gewonnen worden, om later een meer drastische afbouw te verkrijgen.”
Vertrouwen winnen zal een lastige taak worden. Vele Soedanezen, van wie de helft jonger is dan twintig jaar, kennen enkel oorlog. In januari 2005 kwam er een eind aan de twee decennia durende oorlog tussen het rebellerende zuiden en de regering in het noorden, maar in 2003 begon de oorlog te woeden in Darfur, in het westen van het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.