Soedan beperkt medische zorg in Darfur

Het hardhandig optreden van de regering in Soedan verplicht Artsen Zonder Grenzen zijn operaties in afgelegen gebieden te beperken. De hulpverleningsorganisatie waarschuwt voor de gevolgen van tienduizenden mensen zonder gezondheidszorg.

  • Darfur

De regering in Soedan verhindert transport van en naar Jebel Si, een afgelegen gebied in het noorden van Darfur in Soedan. Artsen Zonder Grenzen wordt hierdoor verplicht het verlenen van gezondheidszorg te beperken. De hulpverleningsorganisatie meldt dat in het afgezonderd gebied 100.000 sedentaire inwoners en 10.000 nomaden niet meer door hen geholpen kunnen worden.

Sinds 2003 wordt het westen van Darfur geteisterd door geweld. Rebellen beschuldigen de overheid van het verwaarlozen van de het afgelegen gebied. Ook al bewaken de Verenigde Naties de vrede, toch lijdt de regio nog steeds onder de conflicten tussen rebellen en overheid en onder de gevechten tussen verschillende tribale groepen.

Noodzakelijke hulp

Het laatste jaar wordt het werk van AzG steeds vaker verhinderd. Sinds september 2011 werd geen aanvoer van medicatie toegestaan en ervaart de organisatie moeilijkheden om vergunningen te ontvangen voor personeel.

Zonder de bevoorrading kunnen geen consultaties meer aangeboden worden en zal het vaccinatieprogramma moeten worden stopgezet. Er is een tekort aan muggennetten, voedselvoorraden en verzorgingspakketten voor zwangere vrouwen. Patiënten waarvoor onmiddellijke zorg noodzakelijk is, moeten worden overgebracht naar het ziekenhuis in El Fasher, ongeveer acht uren rijden.

Artsen Zonder Grenzen vraagt de regering de toelating om de noodzakelijke medische hulp te kunnen voortzetten. ‘Als we niet toegelaten worden om medische voorraden te krijgen in onze ziekenhuizen, zullen er ziektes uitbreken en zal de maternale en perinatale sterfte stijgen’, zegt Alberto Christina operationele directrice van Artsen zonder Grenzen voor Soedan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3233   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift