Satellietbeelden tonen mensenrechtenschendingen in Soedan

Satellietbeelden laten zien dat een dorp in het zuiden van Soedan is platgebrand door overheidssoldaten en dat het leger zich schuldig maakt aan ernstige mensenrechtenschendingen, zegt het Satellite Sentinel Project (SSP), een niet-gouvernementele organisatie uit de Verenigde Staten.

  • CC Enough Project Branden in het dorp Um Bartumbu werden waargenomen op satellietbeelden en bevestigd op het terrein. CC Enough Project

Vrijdag toonde het SSP, een groep die in 2010 werd opgezet en waar acteur George Clooney medeoprichter van is,  nieuwe satellietbeelden die de beweringen moeten staven. Samen met videobeelden en ooggetuigenverslagen zou het materiaal verder bewijs zijn dat er misdaden tegen de menselijkheid gepleegd worden door het regime in Khartoem.

Het dorp, Um Bartumbu, is op de meeste kaarten niet te vinden. Het is de thuishaven van ongeveer 250 gezinnen uit Zuid-Kordofan in de Nuba-bergen in het zuiden van Soedan. De regio staat bekend om de aanwezigheid van rebellen van het Soedanese Volksbevrijdingsfront (Noord), de SPLM-N, die banden heeft met de partij die nu aan de macht is in het onafhankelijke Zuid-Soedan.

Volgens Jonathan Hutson van het Enough Project, een antigenocidewaakhond in Washington die nauw verbonden is met de SSP, geloven de bewoners van Um Bartumbu dat ze aangevallen zijn omdat ze op de politieke partij van de SPLM-N gestemd hebben.

Honger

De SSP heeft samen met burgerjournalisten van een groep die zich Eyes and Ears Nuba noemt, de gebeurtenissen gereconstrueerd. Begin november 2011 waren op satellietbeelden kennelijk gezonde bomen te zien tussen bouwwerken. “Uit beelden van januari blijkt dat 90 procent van die bomen verbrand te zijn”, zegt Hutson,

“De verwoesting had in november 2011 al plaats, maar de ontheemden uit het gebied lijden nog steeds. Ze zijn naar familie gevlucht, maar lijden honger omdat de Soedanese regering hulp tegenhoudt. Ze kunnen blijven waar ze zijn en honger lijden of te voet vluchten. Maar het dichtstbijzijnde vluchtelingenkamp is minstens zeven dagen lopen.”

Op de vlucht voor geweld en droogte, staken honderdduizenden vluchtelingen in de afgelopen maanden de grens over naar Zuid-Soedan en buurlanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift